Rode Kruis Belgie


Music For Life

Van 19 tot en met 24 december 2007 organiseren het Rode Kruis, Studio Brussel en Eén de tweede editie van Music For Life, een zesdaagse marathonuitzending op radio en televisie om bewustzijn te kweken én geld in te zamelen voor een zogenaamde "stille ramp". Dit jaar: de globale problematiek van WATER.

Water is van levensbelang.

Eén van de grootste bedreigingen voor de gezondheid van vele mensen is het gebrek aan veilig water en basishygiëne.

Enkele cijfers


* Wereldwijd hebben meer dan een miljard mensen - één zesde van de wereldbevolking - géén toegang tot drinkbaar water.
* Jaarlijks sterven vier miljoen mensen omdat ze geen toegang hebben tot zuiver drinkwater.

* Jaarlijks sterven anderhalf miljoen kinderen aan de gevolgen van diarree, als rechtstreeks gevolg van het gebrek aan water.
* Zesduizend kinderen sterven dagelijks als gevolg van het gebruik van vervuild drinkwater en van slechte hygiëne â dat is één kind elke 15 seconden.

* Bijna de helft van de bevolking in ontwikkelingslanden is op eender welk moment ziek door onveilig water.

De menselijke kost van watergerelateerde ziektes is enorm groot. De omgekeerde impact op economische productiviteit in ontwikkelingslanden ook. Steeds vaker wordt toegang tot drinkbaar water een bron van spanningen tussen verschillende landen. Potentiële conflicten zijn een voortdurende bedreiging voor waterrijke gebieden. Anderzijds treft de destructieve kracht van overstromingen honderden miljoenen mensen per jaar.

Wat doet het Rode Kruis?

Natuurrampen zorgen voor dramatische hygiënische omstandigheden. Na rampen voorziet het Rode Kruis toegang tot drinkbaar water, en levert het jerrycans, waterzuiveringstabletten en hygiënesets.

Daarnaast werkt het Rode Kruis aan structurele waterprogrammaâs. Het gaat om het aanleggen van waterputten, latrines, sanitaire voorzieningen en het geven van gezondheids- en hygiënische voorlichting aan de bevolking.

Mechelen, 30 augustus â07