Gemeente Goirle

College B&W stelt nota Grondbeleid vast

Het college van B&W van de gemeente Goirle heeft de nota Grondbeleid Gemeente Goirle 2008 vastgesteld. Deze nota is de basis voor een transparante en eenduidige uitvoering van het grondbeleid van de gemeente Goirle.

De nota moet nog worden vastgesteld door de gemeenteraad. Met de vaststelling van deze nota geeft de gemeenteraad de kaders aan waarbinnen het college en het ambtelijke apparaat het grondbeleid kunnen uitvoeren.

Beleidsdoelstellingen
Grondbeleid is gericht is op het realiseren van verandering c.q. het handhaven van het grondgebruik vanuit de (overwegend ruimtelijke) beleidsdoelstellingen. Grondbeleid is zodoende een middel ook andere beleidsdoelen te realiseren zoals bijvoorbeeld op het gebied van woningbouw, diverse voorzieningen, economie, natuur, en recreatie.

Om de 4 jaar
Conform artikel 22 van de Financiële Verordening van de gemeente Goirle moet om de 4 jaar een geactualiseerde Nota Grondbeleid worden vastgesteld. De laatste keer was dat in november 2003. In de praktijk is gebleken dat deze Nota onvoldoende eenduidig is over het te voeren grondbeleid en de verdeling van bevoegdheden tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.
In de nieuwe nota wordt ingespeeld op de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (invoering: naar verwachting juli 2008) met als belangrijk onderdeel de nieuwe grondexploitatiewetgeving. Binnen de nieuwe grondexploitatiewetgeving worden de regiefunctie en de mogelijkheden voor kostenverhaal voor gemeenten versterkt.