Socialistische Partij

Gemiste kansen in de herziening Huisvestingswet

19-12-2007 * Minister Vogelaar bereidt op dit moment een herziening van de huisvestingswet voor. De Tweede Kamer is vooruitlopend op het wetsvoorstel geïnformeerd over de zaken die de minister wil wijzigen. SP-kamerlid Paulus Jansen: "Er zitten een aantal goede dingen in de herziening die de minister voorstelt, maar ik heb wel enkele kanttekeningen en vooral heel veel aanvullende suggesties. Wat mij betreft is het voorlopig dus een herziening met veel gemiste kansen."

Leefbaarheid
De minister wil het voor gemeenten makkelijker maken om bij woningtoewijzing te kunnen sturen op leefbaarheid. De SP staat hier positief tegenover. Paulus Jansen: "Tijdens de begrotingsbehandeling twee weken geleden stelde ik overigens voor om huurders die inschrijven op een woning in een "gespiegelde wijk" een bonus te geven op hun inschrijfduur, waardoor ze stijgen op de rangorde van belangstellenden, zónder dat er sprake is van absolute voorrang. De minister zegde toe dit mee te nemen in de herziening van de huisvestingswet, maar ik lees er in de brief van de minister helemaal niets over terug. De minister moet deze toezegging natuurlijk wel nakomen."

Verdeling sociale huurwoningen

Er wordt in de herziening van de wet nergens gesproken over de verdeling van sociale huurwoningen. Dat is vreemd, omdat daar nog heel veel in kan worden verbeterd. Ten eerste zijn woningzoekenden in veel regio's relatief veel geld kwijt aan inschrijfkosten. Gelukkig zijn er ook positieve uitzonderingen. In de regio Rotterdam betaalt een woningzoekende helemaal niets. Jansen: "De regio Rotterdam bewijst dat het ook anders kan, daarom wil ik dat er een maximum komt aan de hoogte van de eenmalige en jaarlijkse inschrijfkosten van woningzoekenden."

Daarnaast vindt Jansen dat aanbieders van woningen in het sociale segment hun woningen minstens aan moeten bieden via een maatschappelijk kanaal zoals bijvoorbeeld Woningnet of een woonkrant. Dit moet in ieder geval op gemeentelijke schaal en bij voorkeur op regionale en indien mogelijk op landelijke schaal.

Leegstand
De minister is niet van plan om iets te wijzigen aan de regels rondom leegstand. Zij zegt dat de regels nuttig zijn, maar constateert ook dat gemeenten weinig gebruik maken van de mogelijkheid om lang leegstaande gebouwen te vorderen. De SP vindt al heel lang dat gemeenten moeten worden gestimuleerd om dit middel veel vaker in te zetten. Wat de SP betreft moet de minister dus ook met regelgeving komen om dit te doen.

Zie ook:

* Een uitgebreide reactie op de plannen van de minister