Actie bij schending mensenrechten

20/12/2007 10:55



ICCO



TNS NIPO heeft in opdracht van United Civilians for Peace (UCP) het jaarlijkse onderzoek naar de opvattingen van de Nederlanders over het Israëlisch-Palestijnse conflict uitgevoerd. Hieruit blijkt dat ruim de helft van de Nederlanders (54%) van mening is dat de Nederlandse regering zich niet afzijdig moet houden van het conflict maar moet optreden, wanneer er in het Israëlisch-Palestijnse conflict mensenrechten worden geschonden. Dit is in overeenstemming met de nieuwe mensenrechtenstrategie voor het buitenlandse beleid, waarin minister Verhagen schrijft: "Juist nu moeten we er extra goed op toezien dat het niet bij mooie voornemens blijft, maar dat woorden daadwerkelijk worden omgezet in daden."

Bovendien moet de Nederlandse regering volgens een meerderheid van de Nederlanders (69%) druk uitoefenen op de Israëlische regering om ervoor te zorgen dat zij zich houdt aan de uitspraak van het Internationale Gerechtshof, dat bepaalde dat de muur in bezet gebied illegaal is en moet worden afgebroken.

Bijna zes op de tien Nederlanders (57%) vinden dat de Europese Unie de Israëlische regering onder druk moet zetten om alle nederzettingen te ontruimen. Druk dient met politieke en economische middelen uitgeoefend te worden, vinden zeven op de tien (68%) Nederlanders.

Hamas moet betrokken worden bij vredesproces
Driekwart van de Nederlanders (75%) is bovendien van mening dat Hamas betrokken moet worden bij het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen. Verder is een ruime meerderheid van de Nederlanders (61%) de mening toegedaan dat het 'Kwartet' in gesprek moet komen met Hamas.

Maatregelen tegen bedrijven die bijdragen aan bouw van muur
Bijna zes op de tien Nederlanders (58%) vinden dat de Nederlandse regering maatregelen moet nemen tegen (Nederlandse) bedrijven die een bijdrage leveren aan de bouw van de muur. 45% van de mensen die hier bevestigend op reageren vindt dat het bij wet verboden moet worden om handel te drijven met, of te investeren in, illegale nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Volgens zeven op de tien Nederlanders (70%) is de bouw van de muur in bezet Palestijns gebied onaanvaardbaar.





http://www.unitedcivilians.nl.