Voedsel en Waren Autoriteit

Toxoplasmose wordt onderschat

20 december 2007 - nieuwsbericht

De ziekte toxoplasmose wordt in Nederland onderschat. Dit constateert een panel van deskundigen dat door het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) is ingeschakeld. Een indicatieve berekening van de ziektelast van deze moeilijk geneesbare ziekte toont de onderschatting aan. Volgens het panel behoort toxoplasmose in Nederland waarschijnlijk tot de zoönosen met de hoogste ziektelast. Zoönosen zijn ziekten die van dieren op mensen kunnen worden overgebracht. De VWA adviseert de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om de ziektelastberekening nauwkeuriger vast te stellen en prioriteit te geven aan maatregelen die het risico van een Toxoplasma-infectie kunnen verlagen.

Toxoplasma gondii is een ééncellige parasiet. De parasiet kan naar de mens worden overgebracht door dieren. Besmettelijke eitjes uit kattenpoep en vlees van besmette dieren veroorzaken de ziekte. Ongeveer 40% van de bevolking heeft antilichamen tegen Toxoplasma. Vooral infecties tijdens de vroege zwangerschap van vrouwen die geen antilichamen in hun bloed hebben, kunnen ernstige gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Maar ook mensen met een verzwakt immuunsysteem zijn een risicogroep.

Toxoplasmose is moeilijk te genezen. Daarom is het voorkómen van de Toxoplasma-infectie het belangrijkste. De VWA vindt dat er meer informatie beschikbaar moet komen om de juiste preventieve maatregelen te treffen. Door het verbeteren van het huidige registratiesysteem is het mogelijk om de omvang en de medische gevolgen van Toxoplasma-infecties vast te stellen. Ook is beter inzicht nodig in de risicofactoren die relevant zijn bij de verspreiding en overdracht van de parasiet. Voorlichting kan preventief gedrag bevorderen bij kwetsbare groepen.