TenneT


Duidelijkheid met betrekking tot aansluitmogelijkheden transportnet

20-12-2007 TenneT heeft in de afgelopen weken samen met Economische Zaken gewerkt aan twee onderzoeken. De eerste betreft de relatie tussen voorrang voor duurzaam en de leveringszekerheid en de tweede betreft de gevolgen voor het investeringsklimaat voor zowel duurzame als conventionele productiecapaciteit.
Dit is input geweest voor de brief die Minister van der Hoeven vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Aanleiding voor de onderzoeken zijn de wens tot het verbeteren van de aansluitmogelijkheden van nieuw productievermogen op de hoogspanningsnetten.

Ontwikkelingen

Er zijn verschillende ontwikkelingen die ertoe bijdragen dat de grenzen van de huidige transportcapaciteit van de netten in zicht komen:
o de vraag naar elektriciteit is gegroeid en zal de komende jaren naar verwachting doorgroeien. Ondernemingen maken daarom plannen voor investeringen in nieuwe centrales;
o de handel in elektriciteit tussen Europese lidstaten groeit als gevolg van de
integratie van nationale markten. Energiebedrijven investeren niet langer voor de
nationale markt, maar opereren op Europese schaal. Dat leidt tot meer transport
van elektriciteit over het hoogspanningsnet;
o er is een toename van investeringen in duurzame decentrale opwekkingscapaciteit. Het kabinet heeft forse ambities ten aanzien van de uitbreiding duurzame opwekkingscapaciteit en investeringen daarin worden ook financieel ondersteund.

Er is door TenneT en EZ in samenwerking met respectievelijk Booz Alan Hamilton en Deloitte onderzoek gedaan naar ten eerste de relatie tussen voorrang voor duurzaam en de leveringszekerheid en ten tweede de gevolgen voor het investeringsklimaat voor zowel duurzame als conventionele productiecapaciteit. De Minister heeft besloten om voorrang voor installaties voor duurzame opwekking van elektriciteit te realiseren, en daarbij TenneT gevraagd op de kortst mogelijke termijn alle installaties direct aan te sluiten op het net en bij congestie op marktconforme wijze de capaciteit toe te wijzen. Duurzame producenten zullen hier naar verwachting profijt van hebben.

TenneT is ingenomen met de door de Minister aangegeven richting om invulling te geven aan het verbeteren van de aansluitmogelijkheden in Nederland en de inpassing van duurzame productie-initiatieven hierin. Wij zullen dan ook in de komende periode invulling aan gaan geven.