Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 20 december

Kenmerk 241

Dit is een gezamenlijk persbericht van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties en gemeente Amsterdam

Amsterdam presenteert Wijkaanpak Extra investering Rijk vereist

De Amsterdamse woningcorporaties en de gemeente Amsterdam hebben vandaag de nota `Krachtige Mensen, Krachtige Buurten, Krachtige Uitvoering' bekend gemaakt. Dit geldt ook voor de stedelijke afspraken over de wijkaanpak, de Buurtactieplannen van de stadsdelen en de voorgenomen extra investeringen van de corporaties. Daarnaast doet Amsterdam een oproep naar het Rijk om net als de corporaties de wijkaanpak extra mee te financieren. Amsterdam zet al jaren stevig in op de aanpak van gebieden waar het niet goed gaat. Toch blijkt dat dit nog onvoldoende zorgt voor structurele verbeteringen voor de inwoners. In de kern van de Amsterdamse wijkaanpak staan dan ook de bewoners centraal en ligt de nadruk op de uitvoering in de buurt.

De gemeente en de corporaties bieden de plannen aan minister Vogelaar aan, volgens afspraak voor 1 januari 2008. De plannen zijn opgesteld in nauwe samenwerking tussen stadsdelen, centrale stad en de Amsterdamse woningcorporaties. De wijkaanpak moet ervoor zorgen dat de leefbaarheid, veiligheid, woonkwaliteit en het economisch klimaat verbeteren. Met als resultaat dat deze buurten er vergeleken met andere Amsterdamse buurten niet meer negatief uit springen. Dat betekent dat woningen en woonomgeving verder onder handen worden genomen. De wijkaanpak zet echter ook in op een beter pedagogisch klimaat en een hogere participatie in onderwijs en arbeid.

De fysieke verbetering van de wijken (renovatie en nieuwbouw) staat al goed in de steigers in Amsterdam. De wijkaanpak geeft naast fysieke investeringen met name de sociale en economische programma's (gericht op de mensen die er wonen en werken) een extra impuls. Corporaties nemen een substantieel deel van de financiering voor sociale en economische programma's van de wijkaanpak voor hun rekening, bijvoorbeeld door maatschappelijk vastgoed te realiseren tegen betaalbare prijzen. Hiermee voldoen zij aan het verzoek van minister Vogelaar om de komende 10 jaar 64,5 miljoen per jaar te investeren in de wijkaanpak. .

Fout! Verwijzingsbron Gemeente Amsterdam
niet gevonden. Bestuursdienst
Kenmerk
Pagina 2 van 2
Wethouder Herrema (Volkshuisvesting): "Naast deze stevige bijdrage van de corporaties is echter extra medefinanciering nodig van het Rijk. We zijn bereid de charter over de wijkaanpak te ondertekenen, op voorwaarde dat we voldoende middelen hebben om de plannen ook echt te kunnen realiseren." De gemeente streeft er naar om 10% van de 64,5 miljoen te reserveren voor bewonersparticipatie en wijkbudgetten. Bewoners uit de wijken worden intensief betrokken bij verdere concretisering van de plannen. Zo heeft stadsdeel Oost-Watergraafsmeer in de Transvaalbuurt de wijkaanpak al voortvarend aangepakt. Bij goed bezochte buurtoverleggen gaven bewoners en ondernemers aan wat zij willen verbeteren aan hun buurt.
Uiterlijk 1 maart 2008 zijn de globale uitvoeringsprogramma's voor de 17 buurten opgesteld. Dan moet ook het financiële kader en de uitvoerings- en sturingsorganisatie gereed zijn. Amsterdam staat in de startblokken, maar zonder een afdoende financiering kan de Amsterdamse wijkaanpak niet de beoogde resultaten bereiken. Aan de slag
Intussen zijn gemeente en corporaties hard aan het werk. Zo gaat de gemeente in navolging van een succesvolle pilot in Amsterdam-Noord, breed in de stad Stadsmariniers inzetten. Stadsmariniers zijn mensen met `doorzettingsmacht' (`beste mensen in de buurt') die met korte lijnen problemen in wijken oplossen.

In Nieuw West investeren de corporaties in maatschappelijk vastgoed zoals scholen en gebouwen voor welzijn, zorg en kinderopvang. Deze gebouwen worden voor een verlaagde huur aan de instellingen aangeboden, zodat de gemeente extra geld kan uittrekken voor de voorzieningen zelf. Daarnaast trekken de corporaties geld uit voor bewonersparticipatie en sociale activering, zoals voor leer- en werkervaringsprojecten, ontmoetingruimtes en gebouwen voor startende ondernemers. Ook zijn er initiatieven op het gebied van opvoedingsondersteuning, zoals de straatcoaches en de achter-de- voordeur-aanpak.

Een ander voorbeeld is Zeeburg waar het stadsdeel samen met de woningcorporaties een start heeft gemaakt met de uitwerking van het convenant Vernieuwing Indische Buurt 2007-2010. Dit betekent een uitgebreid investeringsprogramma ter verbetering van de woningvoorraad, het aanpakken van sociale problemen, het versterken van de economische positie, het verhogen van de kwaliteit van de openbare ruimte en het verbeteren van de veiligheid en de leefbaarheid in de Indische Buurt.

De vijf `Vogelaarwijken' bestaan uit 17 buurten verspreid over negen stadsdelen: - Noord: Oud-Noord, IJplein, Nieuwendam Noord, de Banne. - West (buiten de ring): Slotermeer Noord-Oost, Slotermeer Zuid-West, Geuzenveld, Osdorp Midden, - West (binnen de ring): Kolenkit, Slotervaart, Oud Bos en Lommer, Baarsjes. - Oost: Indische Buurt West, Transvaalbuurt. - Zuidoost: E-buurt, G-buurt, K-buurt.

Meer informatie:
Hugo Warning, Bestuursvoorlichting, 020 552 3409 Pim de Ruiter, Dienst Wonen, 020 552 7138 Manon Tjoa, Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, 020 346 03 60

De aanbiedingsbrief, de Amsterdamse Wijkaanpak ("Krachtige wijken, krachtige mensen") en de Buurtactieplannen zijn te vinden op de website www.wonen.amsterdam.nl.

Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam

Directie Communicatie
Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 217
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

---


---- --