Vereniging Nederlandse Gemeenten

Urgentieprogramma zorgt voor prioriteiten en samenhang in e-overheid

20.12.2007

De burger ziet onvoldoende resultaten van elektronische overheidsdienstverlening. Gemeenten staan te popelen om meer elektronische diensten aan te bieden, maar zij raken verdwaald in de veelheid aan e-overheid projecten. Het kabinet moet het initiatief nemen tot een nationaal urgentieprogramma e-overheid en de benodigde financiële middelen vrijmaken. Dit concludeert de commissie Wallage/Postma in haar rapport Het uur van de waarheid.

De commissie Wallage/Postma onderzocht in opdracht van staatssecretaris Bijleveld van BZK hoe de elektronische overheidsdienstverlening sneller en efficiënter kan worden ingevoerd. Vandaag heeft de staatssecretaris dit rapport in ontvangst genomen. De VNG is blij dat de staatssecretaris het belang van elektronische dienstverlening inziet en hierbij ook de grote rol voor de gemeenten onderkent.

De VNG onderschrijft van harte de conclusies uit het rapport en roept het kabinet op snel met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Het voorgestelde urgentieprogramma brengt prioriteit aan in de nationale e-overheidsagenda. Het bundelt de essentiële voorzieningen op het gebied van ICT-infrastructuur en elektronische dienstverlening. Het gebruik van de ICT-infrastructuur moet voor alle overheden verplicht worden. Voor de ontwikkeling van deze voorzieningen is 60 miljoen extra nodig. Het is van het grootste belang dat het rijk snel dit bedrag vrijmaakt.

De commissie vindt dat uitvoering van het urgentieprogramma dient te gebeuren onder de directe verantwoorde¬lijkheid van de minister-president of een vice-premier. De VNG is het hiermee eens. De ontwikkeling van de e-overheid ligt nu te veel versnipperd over departementen, uitvoeringsorganisaties, gemeenten, provincies en waterschappen. De samenhang ontbreekt. Het urgentieprogramma herstelt de samenhang.

Gemeenten spelen een belangrijke rol in het aanbieden van de elektronische diensten. Voor veel burgers is de gemeente het eerste loket. Gemeenten moeten zich meer bewust worden van de mogelijkheden en de opbrengsten van e-dienstverlening. Zij moeten zelf investeren in het breder toepassen van elektronische diensten. Op dit moment ondersteunen de I-teams de gemeenten bij de invoering van de e-overheid. Deze ondersteuning blijkt uitstekend te werken. Intensivering van de I-teams is nodig, om het urgentieprogramma bij alle gemeenten op de agenda te krijgen.

Net als de commissie, vindt de VNG dat versnelling in ontwikkeling van de e-overheid nodig is. Burgers en bedrijven zullen niet langer accepteren dat de elektronische dienstverlening van de overheid achterblijft. Het is mogelijk te snoeien in de vele loketten, formulieren en ondoorzichtige bureaucratie. Maar daarvoor is het wel nodig dat rijk en gemeenten nu gezamenlijk echt werk maken van de elektronische overheid. Het voorgestelde nationale urgentieprogramma biedt daarvoor volop aanknopingspunten.

Den Haag, 20 december 2007