Ingezonden persbericht


Persbericht

Brochure Technologisch Toptalent 2007

STW-onderzoekers: breed en internationaal

Het eerste dat opvalt bij de top van de STW-promovendi van 2006, is dat ze behoorlijk gewild zijn in het buitenland. In de uitgave 'Simon Stevin Gezel 2007, Technologisch Toptalent' zien we dat zes van de tien toppers verbonden zijn aan buitenlandse universiteiten of bedrijven. Een indicatie voor excellent onderzoek? In de brochure ook aandacht voor Simon Stevin Gezel-winnaar Merle de Kreuk met haar afvalwater-zuiverende reactor: 70 % kleiner, 30 % minder energie. Samen met ingenieursbureau DHV wordt die technologie op de markt gebracht onder de naam Nereda®.

Behalve de internationale belangstelling, komt in deze derde editie van Simon Stevin Gezel 2007, Technologisch Toptalent de brede oriëntering van de tien onderzoekers naar voren. Met gepaste trots presenteert Technologiestichting STW deze club gedreven jonge mensen. Hieronder een greep uit de verscheidenheid:

Adriano Meta ontwikkelde een draagbare radar. Daarmee zou je een onbemand vliegtuigje langs de Nederlandse dijken kunnen laten vliegen om ze te controleren.

Jorg Balster verdiepte zich in, zoals hij zelf zegt, moleculaire koffiefilters. Hij maakt membranen met nanotechnologie, die op ontzettend veel terreinen toepasbaar zijn: "Van brandstofcel tot CO2-filter, overal heb je dit soort hightech koffiefilters nodig."

Joost van den Borne bekeek hoe CO2-uitstoot in de veehouderij verminderd kan worden door efficiënte voedingswijzen.

Vreemd is het dus niet dat veel promovendi inmiddels bij uiteenlopende bedrijven of instellingen aan het werk zijn. Een logische stap om hun vinding naar de markt te brengen. Maar niet altijd een makkelijke stap. De tegenslagen die de onderzoekers moesten overwinnen waren soms uiterst ontmoedigend. Toch bleven ze inventief zoeken naar een oplossing tot ze de ingeslagen weg weer op konden, om uiteindelijk de kennis aan de maatschappij over te dragen. Zo ziet STW haar promovendi graag.

Simon Stevin Gezel

STW-projecten worden vaak uitgevoerd door aio's die wetenschappelijk inzicht koppelen aan ondernemingszin en doortastendheid. STW besloot deze aanstaande topweten-schappers met ingang van 2005 jaarlijks te eren met de titel Simon Stevin Gezel. Hieraan is een bedrag van vijfduizend euro verbonden, dat de winnaar vrij mag besteden aan een activiteit die past binnen de doelstellingen van STW.

Winnaar - Merle de Kreuk

Simon Stevin Gezel-winnaar van 2007 is Merle de Kreuk. Zij maakte een reactor die afvalwater zuivert met slibkorrels. Een revolutionaire techniek waardoor waterzuiveringsinstallaties 70 % kleiner kunnen worden en 30 % minder energie gebruiken. Ingenieursbureau DHV brengt de techniek onder de naam Nereda® op de markt (zie www.nereda.nl)

De uitgave kan worden aangevraagd bij Kitty Puijk, t: +31 (0)30 6001 299, k.puijk@stw.nl.nl.