Grafische Bedrijfsfondsen


Premies, premieloongrenzen en wijzigingen in grafimedia fondsen 2008

Met ingang van 1 januari 2008 doen zich een aantal wijzigingen voor in de premies, in de premieloongrenzen en in de grafimedia regelingen. Deels van belang voor de werkgever en deels van belang voor de werknemer.

Premies
Een aantal premies voor de âgrafischeâ fondsen en premieloongrenzen zijn met ingang van 2008 gewijzigd. U vindt ze in de Premietabel 2008.

De belangrijkste wijzigingen:

* de basis pensioenpremie PGB wordt verlaagd 17,5 naar 17%. Het werknemersdeel daalt van 6,75 naar 6,50% en de werkgeverspremie van 10,75 naar 10,5%. De premies worden berekend over de pensioengrondslag (het loon minus de franchise).
* de premie voor deelname aan de Pensioenregeling van PCM Uitgevers bij PGB blijft ongewijzigd. De extra premie wordt gebruikt om de inhaalschuld van PCM naar aanleiding van het Herstelplan versneld af te lossen.

* het Prepensioenfonds voor de dagbladjournalisten wordt onder voorbehoud van geen bezwaar van DNB met ingang 1 januari 2008 opgeheven. De bestaande Vut-regeling wordt voortgezet voor de geboortejaren tot en met 1949. De prepensioenpremie voor deze groep vervalt en wordt omgezet in een Vut-premie. De Vut-premie voor dagbladjournalisten die na 1949 geboren zijn, verandert niet.
* de werkgeverspremie voor het Garantiefonds (het fonds dat werknemers een aanvulling op de WW uitkering geeft als werknemers door faillissement ontslagen worden) is verhoogd van 0,4 naar 0,8%. In de grafimedia cao is afgesproken deze premie tijdelijk te verhogen om te voorkomen dat het fonds zonder financiële middelen komt te zitten. Ook werknemers dragen daaraan bij; zij zullen in 2008 een vakantiedag minder krijgen.

* bij PGB is de leeftijdsgrens voor deelname van 21 jaar vervallen. Voor de werknemers die jonger zijn, betekent dit dat zij vanaf 1 januari 2008 gaan deelnemen aan het pensioenfonds. Zij bouwen vanaf dat moment pensioen op en betalen daarvoor de werknemerspremie. Werkgevers zullen vanaf 1 januari 2008 de premie moeten inhouden en afdragen.

* de nieuwe Pensioenwet brengt een aantal wijzigingen met zich mee. Zo moeten werkgevers hun nieuwe werknemers informeren over de pensioenregeling die voor hen geldt. In de grafimediasector is dat de PGB-regeling. Werkgevers zijn daarover eerder geïnformeerd.

PGB zal de verdere informatie over de pensioenregeling verzorgen. Dit moet binnen drie maanden na indiensttreding gebeuren. Voor de werkgever betekent dit dat nieuwe werknemers zo spoedig mogelijk bij de GBF moeten worden aangemeld. Daarvoor kan gebruik gemaakt worden van MijnGBF en Plato. De eerste âstartbrievenâ worden eind januari 2008 verstuurd.

De invoering van de andere nieuwe informatieverplichtingen voor het pensioenfonds (bij beëindiging van de dienstvertrekking, bij en na de toekenning van pensioen en bij tussentijdse gebeurtenissen die van invloed zijn op het pensioen) verloopt volgens plan.

Tot slot hebben deelnemers op grond van de Pensioenwet vanaf 2008 bij het einde van hun dienstverband en bij pensionering het recht om een deel van het opgebouwde ouderdomspensioen uit te ruilen voor extra partnerpensioen. Het ouderdomspensioen wordt dan verlaagd in ruil voor een hoger partnerpensioen. In de communicatie met de deelnemers wordt hier inmiddels rekening meegehouden.