Ingezonden persbericht


Oplaadbare batterijen VARTA als beste getest

Oplaadbare batterijen winnen nog steeds aan populariteit. In het decembernummer van het toonaangevende technologie-tijdschrift CHIP zijn 42 verschillende batterijen-typen getest. In het onderzoek werden de meestgebruikte AA- en AAA-typen objectief met elkaar vergeleken. In beide categorieën kwam de Duitse fabrikant Varta als grote winnaar uit de bus.

Volgens CHIP doen maar weinig batterij-merken wat ze beloven: gemiddeld ligt het gemeten vermogen 6% onder dat wat de verpakking belooft. Bij digitale camera's scheelt dat al gauw 25 foto's! Een ander punt waar fabrikanten volgens het onderzoek aandacht aan moeten besteden is de spontane ontlading van batterijen. Per merk verschilt deze behoorlijk. Alleen testwinnaar Varta 2700 (type AA of penlite) verliest in 10 dagen slechts zes procent van zijn kracht en behoudt dus grotendeels z'n vermogen, aldus CHIP. Andere batterijen verliezen in 10 dagen maar liefst 41% van hun capaciteit. De Varta AA batterij (ongeveer 5 euro per stuk in de winkel) verdiende in de test 96 van de 100 te behalen punten.

Ook bij de kleinere AAA-batterijen loopt de spontane ontlading op, tot maar liefst 24%. De Varta Power Accu 1000 (prijs in de winkel 4,50 euro) verliest daarentegen slechts 1% en maakte daarmee indruk op de redactie van CHIP: dit type batterij kreeg van de jury 95 punten, waar de andere batterijen bleven steken op 79 of lager.

Een goed oplaadapparaat is essentieel voor het laden van batterijen. De Power Station lader van Varta kan 8 batterijen herbergen, kost ca 30 euro, inclusief 2 AA en 2 AAA-batterijen. De lader schakelt automatisch uit als de batterijen er verkeerd in worden geplaatst, en is ook geschikt om volle batterijen in te bewaren. De makkelijkste en voordeligste keus dus. Overigens biedt Varta nog meer soorten opladers, onder andere voor in de auto en op reis.

Ook NRC Handelsblad is enthousiast over Varta. In een recent artikel schrijft journalist Lex Veldhoen: "Ik raad mensen altijd aan om gewoon oplaadbare batterijen van Varta te kopen. Die zijn goedkoop en doen het prima."