Europese luchtvaart gaat werken met emissierechten

De EU-milieuministers zijn het tijdens de Milieuraad van vandaag in Brussel eens geworden over het brengen van de luchtvaart onder de emissiehandel. De lidstaten willen dat met ingang van 2012 alle vluchten binnen en van en naar Europa onderdeel gaan uitmaken van het emissiehandelssysteem. Tien procent van de beschikbare emissierechten zal worden geveild, zo wil de Raad. Het is aan de individuele lidstaten om te beslissen over de besteding van de opbrengst van de geveilde emissierechten.

Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu reageerde tevreden. 'Emissiehandel is voor dit kabinet het berlangrijkste instrument om CO2-emissies te reduceren. Nu geldt het systeem alleen nog voor bedrijven, en dat blijkt in de praktijk goed te werken. Het is logisch dat nu ook de luchtvaart - een sector die tot nu toe vrijgesteld was van milieuheffingen - met emissierechten gaat werken. Dat past bij het uitgangsprincipe 'de vervuiler betaalt'.

Het bereikte politieke akkoord biedt een basis voor onderhandelingen met het Europees Parlement, dat op een aantal punten een andere mening heeft over de invulling van het emissiehandelssysteem voor de luchtvaart. Nederland streeft bij deze onderhandelingen naar vervroeging van de startdatum van het systeem naar 2011 en een substantieel groter percentage te veilen rechten.

Emissiehandel

Emissiehandel gaat uit van een vastgesteld emissieplafond. Voor de luchtvaart wordt het emissieplafond vastgesteld op basis van het gemiddelde van de CO2-emissies in de jaren 2004, 2005 en 2006; 87% van de rechten wordt gratis verdeeld onder de luchtvaartmaatschappijen, 10 % wordt geveild en er is een reserve voor nieuwkomers van 3%. Door de groei die de luchtvaart doormaakt zal er een tekort zijn aan emissierechten. Deze rechten kunnen worden gekocht op de markt voor handel in luchtvaartemissierechten en de bestaande markt voor emissierechten. Op die manier gaat de luchtvaart betalen voor de groei van het luchtverkeer ten opzichte van 2006. Voor de periode vanaf 2013 zal het veilingpercentage worden vastgesteld in lijn met de uitkomst van de herziening van het emissiehandelssysteem.

Noot aan redacties (