Openbaar Ministerie

Onderzoek naar verdachte verpleger Amstenrade geseponeerd.

20 december 2007

Het openbaar ministerie heeft gisteren de strafzaak tegen de 42-jarige verdachte verpleger J.B. uit Sittard geseponeerd, die op 17 juli 2007 werd aangehouden op verdenking van poging tot moord. Hij werd ervan verdacht in juli 2007 een patiënte in verpleegtehuis Leontien te Amstenrade, zonder enig medisch belang, een te hoge dosis insuline toegediend hebben.

De patiënte werd in het ziekenhuis opgenomen nadat enkele malen een medisch onverklaarbare hypoglycemie (=een te lage of schommelende bloedglucosespiegel) was vastgesteld, maar keerde vrij snel weer terug in het verpleeghuis. Het onderzoek, ingesteld door de regiopolitie Limburg-Zuid (TGO), leidde tot vele getuigenverklaringen in genoemd verpleeghuis. Ooggetuigen zijn niet gevonden. Doordat de verdachte het verweten feit ontkend heeft en er geen sprake is van technisch bewijs dat eenduidig op een misdrijf wijst, heeft het openbaar ministerie besloten deze zaak te seponeren.

Er is geen wettig en overtuigend bewijs geleverd om anders te beslissen in deze zaak. Het heeft enige tijd geduurd voordat deze beslissing genomen is, nu enerzijds het proces-verbaal van de politie gecompleteerd moest worden en anderzijds nog gewacht moest worden op de definitieve resultaten van forensisch onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

De verdachte heeft vanaf 17 juli 2007 in voorarrest gezeten en werd door de raadkamer van de rechtbank, wegens gebrek aan ernstige bezwaren, op 30 augustus 2007 vrijgelaten. In het onderzoek werden op 17 en 18 juli 2007 doorzoekingen ter inbeslagneming verricht door de rechter-commissaris strafzaken, in de woning van de verdachte te Sittard en in het verpleeghuis in Amstenrade, in de kledingkast van verdachte en op de afdeling waar verdachte werkzaam was.

De familie van de patiënte is gisteren op de hoogte gebracht van deze beslissing. De verdachte en zijn raadsman, de rechter-commissaris strafzaken in de rechtbank en het bestuur van Cicero Zorggroep zijn gisteren in kennis gesteld van deze beslissing.