Slot Zuylen nu officieel Geregistreerd Museum


Commissaris van de Koningin bracht 'museumkeurmerk' aan

OUD-ZUILEN, 20071220 -- Als eerste kasteel in de provincie Utrecht mag Slot Zuylen zich sinds kort officieel Geregistreerd Museum noemen. Op donderdag 13 december 2007 is het bijbehorende beeldmerk aangebracht bij de entree van het kasteel door de Commissaris van de Koningin, dhr. R.C. Robbertsen, tevens lid van het college van Regenten van Slot Zuylen.

Het Nationaal Museumregister, waarin Slot Zuylen nu is opgenomen, is een initiatief van de Nederlandse Museumvereniging en het Landelijk Contact Museumconsulenten. Het register telt momenteel 380 musea, waarvan slechts tien in de provincie Utrecht. Landelijk gezien is Slot Zuylen het veertiende kasteelmuseum op de lijst.

Om te voldoen aan alle eisen op het gebied van collectiebeheer, presentatie en professionele bedrijfsvoering is sinds 2003 hard gewerkt door de conservator en een groep vrijwilligers. Slot Zuylen kreeg daarbij financiële steun van de Provincie Utrecht en advies van Landschap Erfgoed Utrecht.

Museumstukken beschreven
Een belangrijke vereiste was de registratie van de 12.000 collectiestukken die het kasteel telt. Deze zijn de afgelopen jaren geordend, genummerd en in de computer beschreven. De medewerkers brachten daartoe vele uren door in het museumdepot. Daarbij zijn enkele vermiste objecten teruggevonden, zoals enkele Chinese 'knikpoppen', die nog bekend waren uit familieverhalen. Ook werden bij elkaar horende voorwerpen, die gescheiden waren geraakt, weer verenigd. Maar het belangrijkste resultaat is dat er nu een compleet overzicht is van alle museumstukken.





Slot Zuylen