Schippers en Teeven over GHB

Antwoorden op kamervragen van Schippers en Teeven over GHB

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

VGP-K-U-2816330

20 december 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van de Kamerleden Schippers en Teeven
over GHB (2070805250).

Vraag 1
Acht u het wenselijk dat ziekenhuizen jongeren tijdens de uitgaansuren bij binnenkomst op de eerste hulp bloed- of urinemonsters afnemen om de aanwezigheid van de partydrug GHB aan te tonen? 1)

Antwoord 1
Nee, ik acht dit niet wenselijk om de volgende redenen. In de eerste plaats is het uitvoeren van een GHB-test vrij gecompliceerd (zie ook antwoord bij vraag 3). In de tweede plaats heb ik geen aanwijzingen dat het gebruik van GHB dusdanig vaak voorkomt, dat het afnemen van bloed- en urinemonsters bij elke jongere die op de spoedeisende hulp komt zinvol is. Overigens heb ik van de Jellinek begrepen, dat deze instelling, anders dan de journalist in het genoemde artikel concludeert, evenmin voorstander is van zo'n test.

Vraag 2
Is u bekend dat veel van de `GHB-incidenten' worden afgedaan met de mededeling van ziekenhuizen dat het slachtoffer "wel te veel gedronken zal hebben"?

Antwoord 2
Nee.

Vraag 3
Is het waar dat het uitvoeren van een GHB-test een zeer gecompliceerde zaak is? Zo ja, waarom? Zo neen, kan dit niet standaard worden uitgevoerd, indien de verdenking bestaat dat iemand is gedrogeerd?

Antwoord 3
Het uitvoeren van een GHB-bepaling is inderdaad een vrij gecompliceerde zaak, zeker voor bijvoorbeeld een afdeling spoedeisende hulp van een ziekenhuis. GHB wordt nu getest met geavanceerde laboratoriumapparatuur, die zeker niet overal standaard aanwezig is. Er bestaan geen sneltesten die voldoende gevoelig zijn. Daarnaast speelt mee dat GHB in het lichaam snel wordt afgebroken, zodat men de GHB in urine of bloed binnen ongeveer 6 uur na inname zal moeten meten.

Vraag 4
Heeft u de beschikking over cijfers over het aantal aangiften dat is gedaan in 2005, 2006 en 2007 ter zake van het vermoeden van drogering met een partydrug, waaronder GHB?

Antwoord 4
Het Ministerie van Justitie heeft mij laten weten niet over informatie over aangiften te beschikken.


1) Dagblad de Gooi- en Eemlander, 9 november 2007 `Jellinek pleit voor GHB-test'