Gemeente Amersfoort

Gezamenlijk persbericht van de gemeente Amersfoort en de Politie Utrecht, district Eemland zuid en het Openbaar Ministerie

nummer: 315

datum: 21 december 2007

Eerste resultaten aanpak en begeleiding veelplegers

Politie, justitie en de gemeente Amersfoort werken er volop aan om te voorkomen dat veelplegers na het uitzitten van een gevangenisstraf opnieuw de fout ingaan. Met partnerorganisaties worden maatregelen genomen om de terugkeer in de samenleving zo goed mogelijk te laten verlopen. De eerste resultaten van de aanpak zijn bekend.

In Amersfoort en omgeving zijn momenteel 73 veelplegers. In 2007 zat gemiddeld 52% van deze veelplegers in detentie of in een kliniek. Inmiddels zitten er 21 veelplegers vast met een zogenoemde ISD-maatregel (Inrichting voor Stelselmatige Daders). Vijf veelplegers bevinden zich in de fase waarin zij begeleid de eerste stappen terug in de maatschappij zetten.

Aanpak veelplegers

De politie in Amersfoort heeft sinds 2004 de aanpak van veelplegers als speerpunt. Ze houdt extra toezicht op aangemerkte veelplegers die zich buiten detentie of kliniek bevinden. In het tweewekelijkse Justitieel Casusoverleg Veelplegers, dat wordt gehouden in het Veiligheidshuis in Amersfoort, worden alle veelplegers besproken. Door de politie, de reclassering en het Openbaar Ministerie, wordt voor iedere veelpleger een plan van aanpak opgesteld. Bij geconstateerde strafbare feiten worden de veelplegers aangehouden en veelal direct vastgezet. Dan wachten ze op de afdoening of uitspraak van de rechter. In de eerste acht maanden van 2007 werden 40 van de 73 veelplegers tenminste één keer aangehouden.

Begeleiding voor terugkeer (nazorg)

In de gemeente Amersfoort is gekozen voor een persoonsgerichte aanpak waarin gedetineerde al tijdens de detentieperiode begeleid worden. Mensen die in aanmerking komen voor een persoonsgerichte aanpak hebben van de rechter een tweejarige ISD-maatregel opgelegd gekregen. In 2007 werden tot nu toe acht veelplegers veroordeeld tot een ISD-maatregel en in totaal hebben 21 veelplegers vanuit Amersfoort en omgeving een dergelijke straf opgelegd gekregen. De gemeente Amersfoort werkt onder andere samen met de politie, het Openbaar Ministerie, Leger des Heils, Stichting Reclassering Nederland, Dienst Justitiële Inrichting en het GAVO (geïntegreerde aanpak verslavingsondersteuning) van het centrum Maliebaan .

Maatregelen om recidive te voorkomen

De gemeente Amersfoort heeft een coördinerende functie op het gebied van de nazorg van veelplegers. In het verleden vielen veel veelplegers na detentie terug in het oude gedrag. Met verschillende maatregelen wordt geprobeerd dit te voorkomen.

Ten eerste gaat de gemeentelijke afdeling burgerzaken naar de penitentiaire inrichtingen om ID-bewijzen te verstrekken. Als de gedetineerde terug keren in de maatschappij beschikken zij al over een ID-bewijs. Ten tweede zijn binnen de afdeling arbeidsintegratie van de gemeente Amersfoort reïntegratietrajecten gerealiseerd. In deze trajecten wordt gewerkt aan arbeidsritme en vaardigheden waarmee het curriculum vitae wordt opgebouwd. Ten derde stelt het GAVO van het centrum Maliebaan een persoonsgericht plan van aanpak op met de gedetineerde. De gemeente Amersfoort heeft nazorgtrajecten ingekocht bij het GAVO en de Stichting Reclassering Nederland. De afspraken over de nazorg worden gemaakt tijdens het casusoverleg in het Veiligheidshuis in Amersfoort. Tot slot biedt het Leger Des Heils ambulante woonbegeleiding aan voor veelplegers met een ISD-maatregel. Na een lange detentie periode in een gevangenis is huisvesting belangrijk. Dit om terugval in het oude gedrag te voorkomen.

ISD-maatregel

Sinds 2005 is het mogelijk dat de rechter een ISD-maatregel als straf kan opleggen aan een veelpleger. Een veelpleger wordt dan voor ongeveer twee jaar geplaatst in een zogenaamde inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Tijdens deze detentieperiode krijgt de veelpleger programma's aangeboden. Deze zijn gericht op gedragsverandering, hoe om te gaan met financiële middelen en sociale vaardigheden. De personen die een ISD maatregel ondergaan worden voornamelijk geplaatst in de Penitiaire Inrichting Wolvenplein in Utrecht.

Uitbreiding
Er wordt nu ook gewerkt aan uitbreiding van de begeleiding bij terugkeer in de samenleving voor veelplegers zonder ISD-maatregel en andere gedetineerden.

Informatie:
. Politie Utrecht, district Eemland zuid, Cornelie Hogeveen-Roelofse, cornelie.hogeveen-roelofse@utrecht.politie.nl of 06 51 16 80 30 . Gemeente Amersfoort, afdeling Strategie & Communicatie, Herman Wiersema, woordvoerder, h.wiersema@amersfoort.nl, (038) 469 43 63 of 06 52 53 55 41 . Openbaar Ministerie, Mary Hallebeek, woordvoerder, m.hallebeek@om.nl of 030 223 56 56


---- --