Socialistische Partij

Meer overslag in binnenhavens na voorstel SP

21-12-2007 * Het voorstel van Emile Roemer om de binnenvaart te stimuleren haalde gisteren een meerderheid in de Tweede Kamer. Het SP-Kamerlid stelde voor om het aantal potentiële overslaglocaties in beeld te brengen. Staatssecretaris Huizinga moet dit nu gaan doen en zal daarna met een plan moeten komen om deze locaties optimaal te benutten.

Bij de laatste stemmingen van het jaar 2007 haalde Roemer zo nog een belangrijk succes binnen. De SP zet zich al jaren in voor de binnenvaart, die relatief milieuvriendelijk is en ook een forse bijdrage kan leveren aan het ontlasten van de Nederlandse snelwegen. Roemer: "De binnenvaart biedt grote kansen, maar momenteel zijn er te weinig plekken in Nederland waar de schipper zijn schip kan laden en lossen. Door deze motie kan echt een kwaliteitssprong in het goederenvervoer gemaakt worden."

Volgens Roemer zijn er zeker zo'n 90 binnenhavens in Nederland waar meer mogelijkheden te creëren zijn. "Door meer containers over water te vervoeren heb je minder vrachtwagens over de weg rijden. Op de grote rivieren in Nederland kunnen binnenvaartschepen varen die tot zo'n 500 containers kunnen vervoeren. Dat zijn dus minstens 250 vrachtwagens op 1 schip! Moet je kijken wat dit voor voordelen geeft." aldus Roemer. In het debat met de staatssecretaris Huizinga drong Roemer er verder op aan dat zij echt werk moet maken van het inhalen van het achterstallig onderhoud aan de vaarwegen. "Als deze twee dingen gebeuren kunnen we - in het belang van de binnenvaart, het milieu en de automobilist - optimaal gebruik maken van de mogelijkheden die onze waterwegen ons bieden".