Gemeente Delft Dienstencentrum Surinamestraat gaat nog niet open

Vandaag heeft de voorzieningenrechter bepaald dat het pand aan Surinamestraat 1 nog niet in gebruik mag worden genomen als dagopvang voor dak- en thuislozen en/of verslaafden. De rechter gaf aan dat de gemeente met de aanvullende beheersmaatregelen wel een belangrijke stap richting openstelling heeft gemaakt.

De gemeente had de voorzieningenrechter verzocht het verbod tot ingebruikname dat op 27 november is uitgesproken, op te heffen. In de uitspraak van vandaag geeft de rechter aan dat de gemeente al veel heeft gedaan om de belangen van het Auto HiFi Corner te waarborgen, maar dat het op dit moment opheffen van het verbod tot ingebruikname nog een stap te vroeg is.

Eerst moet de besluitvorming rond een te treffen verkeersmaatregel nog worden afgerond en moet het toegezegde overleg met Auto Hi-Fi Corner over een garantiestelling voor mogelijke schade ook daadwerkelijk hebben plaatsgevonden. Deze zaken zullen naar verwachting begin februari definitief worden afgerond. Op dat moment zal de gemeente opnieuw een verzoek doen aan de rechter om het verbod tot openstelling op te heffen.

De gemeente heeft na de uitspraak van 27 november al maatregelen getroffen. De in de uitspraak genoemde condities betroffen fysieke maatregelen en beheersmaatregelen. De vereiste aanvullende beheersmaatregelen zijn reeds getroffen. De fysieke maatregelen die direct konden worden getroffen zijn uitgevoerd. Dit betrof onder andere een groene haag aan de Haagweg/Oostsingel. Voor de overige fysieke maatregelen is het nodig een verkeersbesluit te nemen. Het conceptbesluit ligt op dit moment ter inzage. Dit betekent dat zienswijzen op het besluit tot eind januari kunnen worden ingediend.

Het college van burgemeester en wethouders besloot op 29 november de huidige locatie van de dagopvang op de Oostsingel nog tot uiterlijk 1 mei 2008 op de Oostsingel te gedogen. De omwonenden van de Oostsingel hebben tegen het gedoogbesluit een rechtzaak aangespannen. Het kort geding hiervoor is gepland op 18 januari. Dak-en thuislozen en/of verslaafden hebben dus in ieder geval tot deze datum een plek in de stad.

Noot voor de redactie (