Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Mevrouw S. Knapen en de heer J. Werner
Kerkdwarslaan 3
3731 EM De Bilt

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 21 december 2007 VO/S&O/2007/54375 17 oktober 2007

Onderwerp
Overheidsbemoeienis en bureaucratie

Geachte mevrouw Knapen en heer Werner,
Uw e-mail van 17 oktober jl. heb ik in goede orde ontvangen. Tot mijn spijt heeft het antwoord op uw e- mail langer op zich laten wachten dan gebruikelijk. Mijn welgemeende excuses.

U schrijft dat u met behoud van een baan een sabbatical leave kan opnemen. U wilt samen met uw gezin een jaar door de Verenigde Staten reizen. Omdat uw dochter van vijf jaar leerplichtig is, bent u op zoek gegaan naar de mogelijkheden die de Leerplichtwet 1969 biedt.

In uw e-mail vertelt u dat u uw leerplichtige dochter zelf wilt onderwijzen. Van de Wereldschool ontvangt u lesmateriaal en via internet krijgt u begeleiding van een onderwijzer. U heeft de Inspectie van het Onderwijs en de leerplichtambtenaar van uw woongemeente gesproken. De Inspectie van het Onderwijs liet u weten dat de Wereldschool door hen erkend wordt. De leerplichtambtenaar adviseerde u drie mogelijkheden. U zou kunnen wachten tot uw kinderen niet meer leerplichtig zijn, u schrijft uw dochter in op een school in de Verenigde Staten of u schrijft uw dochter uit het bevolkingsregister uit. U geeft aan dat genoemde zaken binnen wettelijke kaders passen.

De Wereldschool is niet van toepassing op jongeren, leerplichtig volgens de Leerplichtwet 1969. De Leerplichtwet 1969 geldt voor alle jongeren in de leeftijd van vijf jaar tot de 18e verjaardag, ingeschreven in de basisadministratie persoonsgegevens van de woongemeente. Jongeren die in andere landen wonen en aldaar ingeschreven staan, kunnen gebruik maken van de mogelijkheden die de Wereldschool biedt.

Het is niet aan de bewindspersonen van de ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om uitspraken te doen over individuele situaties. Het toezicht op de naleving van de Leerplichtwet 1969 is opgedragen aan de gemeente. Dit betekent dat de leerplichtambtenaren, aangesteld door de Burgemeester en Wethouders, bevoegd zijn om hun taken ten aanzien van deze wet uit te voeren. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl

blad 2/2

Indien u een beroep wilt doen op vrijstelling wegens het volgen van ander onderwijs op grond van bijzondere omstandigheden, dient u dit bij de leerplichtambtenaar van uw gemeente in te dienen. Mocht u het niet eens zijn met het besluit daarop, dan kunt u een bezwaarschrift indienen.

In uw brief geeft u tevens aan dat u niet tevreden bent over de reacties van de leerplichtambtenaar van de gemeente De Bilt. Graag wijs ik u op de mogelijkheid om, bij ontevredenheid over het handelen van de leerplichtambtenaar, een klacht in te dienen bij de gemeente.

Ik wens u tenslotte succes toe bij het nagaan van de mogelijkheden om vrijstelling te krijgen voor uw vijfjarige dochter.

Met vriendelijke groet,

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart