Belangrijke vervolgstap proces stroomcontracten Consortium

21/12/2007 17:07



VNO-NCW



DEN HAAG, 21 DECEMBER 2007 - Het Consortium van energie-intensieve bedrijven heeft met energiebedrijf E.ON een overeenkomst gesloten voor het aangaan van langjarige contracten. Doel van het Consortium is om een oplossing te vinden voor deze groep van bedrijven die ernstig worden bedreigd in hun internationale concurrentiepositie door de relatief hoge kosten van elektriciteit in Nederland.

Sinds oktober 2005 onderzoekt en ontwikkelt het Consortium de mogelijkheid om leveringscontracten voor elektriciteit te sluiten. In samenwerking met het Ministerie van Economische Zaken en door bemiddeling van eerst Drs. J.F. van Duyne en daarna ir. J.G. Dopper is hieraan gewerkt. Het Consortium vormt een belangrijk deel van de in Nederland gevestigde industrie en de deelnemende bedrijven zijn als zodanig van groot belang voor de economie, export, innovatie en de werkgelegenheid

In oktober 2005 hebben bedrijven een consortium gevormd. Het betreft Akzo Nobel Base Chemicals BV, Aluminium Delfzijl BV, Corus Staal BV, Dow Benelux BV, Koninklijke DSM NV, Pechiney Nederland BV (nu Zalco), SABIC Petrochemicals BV en Zinifex Budel BV (nu Nyrstar BV). Kollo Silicon Carbide BV is vanwege veranderde bedrijfsvoering uitgetreden. De genoemde bedrijven onderscheiden zich door de grote behoefte en regelmaat van hun elektriciteitsafname in de vorm van zogeheten base-load.

De heer drs. J.F. van Duyne was voormalig joint Chief Executive Corus Group plc. De heer ir. J.G. Dopper was voormalig lid van de Raad van Bestuur van DSM.