CDA

De Vries: Overgangsregeling voor AWBZ

Afgelopen week debatteerde de Kamer over de gang van zaken rond de AWBZ. Door een nieuwe manier van berekenen moeten sommige mensen meer of minder eigen bijdrage gaan betalen voor de AWBZ.

Dit werd hen echter pas veel te laat meegedeeld, waardoor sommigen in de problemen kunnen komen.

CDA woordvoerder Jan de Vries heeft in het overleg duidelijk gemaakt dat hij wel achter de nieuwe regeling staat, omdat âgelijke gevallen gelijk behandeld moeten worden.â Daarom kan niet langer de oude eigenbijdrageregeling bestaan naast de nieuwe eigen bijdrageregeling. âWij zijn echter van oordeel dat de verzekerden te laat en onvoldoende zijn geïnformeerd over veranderingen van de hoogte van de eigen bijdrage. Nu worden cliënten op korte termijn geconfronteerd met in veel gevallen hele forse inkomensconsequenties. Dat doet pijn. De ophef daarover vinden wij begrijpelijk. Een verhoging van de eigen bijdrage van enkele honderden euroâs per maand moet bij veel verzekerden leiden tot een forse aanpassing in het bestedingspatroon. Daar is tijd voor nodig.â

Het CDA heeft de staatssecretaris verzocht om voor verzekerden die er EUR100,- of meer per maand op achteruit gaan een overgangsregeling te maken om hen de tijd te geven om naar die situatie toe te groeien en hun bestedingspatroon aan te passen. De staatssecretaris heeft dit, tot opluchting van De Vries, ook toegezegd. âEen rechtvaardig en zorgvuldig besluitâ, vindt De Vries.

De CDAâer heeft er in het debat ook voor gepleit nog eens zorgvuldig te kijken naar het normbedrag voor zak- en kleedgeld voor mensen in een AWBZ-instelling. âWe moeten kijken of dit bedrag nog wel actueel isâ. De staatssecretaris heeft beloofd onderzoek te laten uitvoeren naar de grondslagen voor de zak en kleedgeld norm.
---