Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda, 22-12

BREDA, 22 december 2007

Verschillende diensten slaan handen ineen tijdens controle

BREDA: De politie hield vrijdag tussen 17.00 uur en 21.00 uur een integrale controle op de Prinsenkade. Het verkeer komende uit de richting van de Markendaalseweg en de Haagdijk werd gecontroleerd. Aan deze controle deden Politieteam Breda Centrum, het
Verkeershandhavingsteam, Inspectie Verkeer en Waterstaat en een hondengeleider met drugshond mee.

In totaal zijn 521 bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Drie bestuurder zijn aangehouden met respectievelijk 410 ug/l, 780 ug/l en 270 ug/l. De laatste verdachte betrof een beginnend bestuurder. Alleen kregen een rijverbod en er is proces-verbaal tegen hen opgemaakt. Van de verdachte die 780 ug/l blies bij de ademanalyse, is het rijbewijs ingevorderd.

Er zijn 6 bekeuringen uitgedeeld;
3 x rijden in strijd met een geslotenverklaring

2 x rijden zonder geldig rijbewijs

1 x niet dragen van een gordel

Er zijn 1997 autos gecontroleerd met behulp van een zogenaamde ANPR (Automatic Numberplate Recognition)*. 11 bestuurders zijn staande gehouden, omdat zij nog een openstaande boete hadden of nog stukken moesten betekenen.

Er zijn drie mensen aangehouden met behulp van de drugshond. Een 21-jarige Bredanaar was in bezit van 37,5 gram hennep. Hij is aangehouden en de drugs zijn in beslag genomen. Na verhoor is hij in vrijheid gesteld. Tegen hem zal proces-verbaal worden opgemaakt.

Twee Franse verdachten waren in bezit van een busje pepperspray. Ook zij zijn aangehouden en het busje is in beslag genomen. Na verhoor zijn de verdachten weer op vrije voeten gesteld.

Door de Inspectie van Verkeer en Waterstaat zijn 14 taxis gecontroleerd. Er zijn 8 bekeuringen uitgeschreven (inclusief boetebedragen);


2 x Geen geldige chauffeurspas ( 175,-)

2 x Onvolledige rittenstaat ( 850,-)
2 x werkmap niet aangemeld op werken ( 220,-)

1 x fout gebruik van de gordel bij vervoer van een rolstoel ( 135,-)
1 x geen werkmap aanwezig ( 550,-)

Ook zijn er 8 officiële waarschuwingen uitgedeeld door de Inspectie van Verkeer en Waterstaat.


* Hoe werkt ANPR?
In de kofferbak van de auto zit een computer. Hierin kun je allerlei gegevens invoeren, die aan kentekens zijn gekoppeld: openstaande boetes, gestolen autos, gestolen kentekenplaten, signaleringen, zoals rijden onder invloed van alcohol enzovoort. De computer is verbonden met een schermpje op het dashboard en een camera. De camera registreert het kenteken van elke passerende auto en matcht het met de gegevens in de computer. Als het kenteken geregistreerd staat, geeft ANPR een signaal.

Jongen (14) aangehouden voor bedreiging en mishandeling

BREDA: De politie hield op vrijdag aan het einde van de middag een 14-jarige jongen aan in zijn woning in de rivierenbuurt. De verdachte zou zijn moeder en broertje hebben mishandeld. De 49-jarige moeder van de jongen verklaarde later dat de verdachte haar schopte en haar verbaal en met schroevendraaiers bedreigde. Ze alarmeerde hierna de politie. Bij aankomst gedroeg de verdachte zich recalcitrant, verzette zich tegen fouillering en beledigde de politiemedewerkers. De jongen is aangehouden en in verzekering gesteld. Van de moeder is aangifte opgenomen.

Veelpleger aangehouden voor winkeldiefstal

BREDA: Een medewerker van een winkel op het Valkeniersplein zag vrijdagavond hoe een man winkelwaar in zijn tas stopte en zonder af te rekenen de winkel wilde verlaten. De medewerker hield de 49-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats aan en leverde hem over aan de politie. Hij bleek een veelpleger te zijn en is in verzekering gesteld.

Drietal aangehouden na openbare schennispleging

BREDA: Een 23-jarige vrouw uit Leiden zat op vrijdagavond met een vriendin in de trein, toen ze werden lastiggevallen door een aantal mannen. Ze zat in een coupé in de trein vanuit Eindhoven, toen het groepje de coupé binnenkwam en hun broek lieten zakken. Ze maakte hierbij seksueel getinte opmerkingen en bewegingen. De vrouw en haar 21-jarige medereizigster verlieten de coupé en gingen ergens anders zitten. Even later kwamen de mannen wederom naar hen toe en duwde de 23-jarige vrouw en maakte bedreigende opmerkingen. Ze heeft hierop het alarmnummer gebeld.

Op het station van Breda hield de politie drie personen aan; een 24-jarige man, een 17-jarige jongen en een 18-jarige man uit Lage Zwaluwe. De 24-jarige jongen is ingesloten voor verder verhoor. De andere twee zullen later worden verhoord. Van de gedupeerde is aangifte opgenomen.

Drietal aangehouden na vondst hennepkwekerij

BREDA: De politie hield vrijdagavond even voor middernacht twee personen aan in verband met de opiumwet. Na meerdere meldingen van verdachte activiteiten in een woning aan de Ruusbroecstraat ging de politie naar de woning. In de woning werden vier twee aangetroffen, waarin ruim 300 hennepstekjes stonden. Deze en de bijbehorende apparatuur zijn in beslag genomen. De drie aanwezigen, een 23-jarige Bredanaar en twee 47-jarige Bredanaars zijn aangehouden. Eén van hen was bij de aanhouding in bezit van een flinke som geld. Dit geld is in beslag genomen. Essent heeft de elektriciteit van de woning afgesloten.
De drie verdachten zijn in verzekering gesteld.

Drie aanhoudingen na openlijke geweldpleging

TETERINGEN: Bij een feestje in een horecagelegenheid aan de Oosterhoutseweg ontstonden zaterdagnacht ongeregeldheden. Een groepje mannen zou zich even na middernacht schuldig hebben gemaakt aan meerdere mishandelingen. De politie kwam te hulp en hield een 29-jarige man uit Breda, een 36-jarige man uit Teteringen en een 41-jarige man uit Teteringen aan. Door onbekende reden zouden de drie een groepje bevriende jongeren hebben aangevallen. De verdachten waren zichtbaar onder invloed van alcohol. Een 18-jarig meisje uit Breda deed aangifte van openlijke geweldpleging. Ze werd geslagen en uitgescholden. Het slachtoffer stelde zich onder doktersbehandeling en heeft letsel in het gezicht en een lichte hersenschudding overgehouden.

Een 17-jarige jongen uit Breda deed aangifte van openlijke geweldpleging. Hij werd door één van de verdachten tegen zijn gezicht geslagen en hield hieraan een flinke zwelling over.
Een 15-jarig meisje uit Breda deed ook aangifte van openlijke geweldpleging. Zij werd door één van de mannen bij haar nek gegrepen. Ze hield hieraan pijn over.
De verdachten zijn in verzekering gesteld en verhoord.

5 aanhoudingen tijdens horecanacht

BREDA: In de nacht van vrijdag op zaterdag was het redelijk druk in het centrum van Breda. Er zijn vijf aanhoudingen verricht.

Omstreeks 23.00 uur is een 21-jarige Bredanaar aangehouden voor vernieling van een ruit van een horecagelegenheid aan de Schoolstraat. Ook een 21-jarige Amsterdammer werd aangehouden voor het aanrichten van vernielingen in het café.
Rond middernacht werd een 36-jarige man uit Tilburg aangehouden voor belediging van een politiemedewerker. Dit gebeurde op de Grote Mark. Om 02.00 uur zijn een 21-jarige man en zijn 19-jarige broer uit Bavel aangehouden. De twee werden geweigerd bij een horecagelegenheid op het Kerkplein. Ze waren het er niet meer eens en gedroegen zich recalcitrant. De politie vorderde hen meerdere malen zich te verwijderen. De twee werden uiteindelijk onder lichte dwang richting de Havermarkt begeleid. De 19-jarige man beledigde hierop de politie en werd aangehouden. Zijn 21-jarige broer probeerde een politieman te mishandelen en werd ook aangehouden.

Over uitgaan in Breda
Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig;politie, gemeente en horecaondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het uitgaanspubliek. Daarvoor gelden wel enkele spelregels voor elke bezoeker van het horecagebied. Wie komt voor de gezelligheid, is van harte welkom. Wie Breda bezoekt met andere, minder goede bedoelingen, zoals het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, drugs- en overmatig alcoholgebruik, zal dat merken. Bij zulke overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet. Zo blijft stappen in de binnenstad van Breda nu en in de toekomst veilig in karaktervol.

Twee mannen aangehouden na mishandeling

BREDA: De politie kreeg op zaterdag tegen 04.00 uur melding van een openlijke geweldpleging aan de Nieuwe Boschstraat. Een 20-jarige man uit Rotterdam, een 18-jarige man uit Breda en een 19-jarige jongen uit Tilburg liepen samen over de Nieuwe Boschstraat, toen ze werden omsingeld door een groepje mannen. Er ontstond een woordenwisseling tussen de groepen. Dit escaleerde en de mannen begonnen klappen uit te delen. De drie werden geslagen en geschopt en hielden hieraan verwondingen over. Deze bestaan voornamelijk uit zwellingen en verwondingen in het gezicht. De politie kon op aanwijzing van de drie slachtoffers een 20-jarige man uit Breda en een 24-jarige man uit Rotterdam aanhouden als verdachten van de mishandelingen. Ze zijn ingesloten en verhoord. Van de drie slachtoffers is aangifte opgenomen.

Man gewond bij éénzijdige aanrijding

ST WILLEBRORD: Op zaterdagochtend gebeurde er omstreeks 11.15 uur een verkeersongeval op de A58 bij Hoezaar. Een 28-jarige man uit Sint Willebrord verloor hier de macht over het stuur toen hij vanuit Roosendaal richting Etten-Leur reed. Hij reed tegen de vangrail aan de rechterzijde en werd met zijn auto teruggeslingerd naar de linkerrijbaan. De 23-jarige inzittende uit Sint Willebrord werd uit de auto geslingerd toen deze in aanrijding kwam met de vangrail. Ze is zwaargewond door de ambulance afgevoerd naar het St. Franciscus ziekenhuis en is daar opgenomen. De auto van de man is total loss. Hij kwam met de schrik vrij.

Auteur: Inge Rijgersberg