Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Accommodatiebeleid Gulpen-Wittem: 'Clustering is geen beperking van toekomstmogelijkheden, maar juist een enorme kans om écht "toekomstproof" te werken'.

Gulpen-Wittem - 22 december 2007 - In de vergadering van 19 december 2007 heeft de gemeenteraad van Gulpen-Wittem de zelfopgelegde geheimhouding over het accommodatiebeleid opgeheven. Die geheimhouding was nodig om, in vooruitlopen op nadere uitwerking van dat accommodatiebeleid, 'strategisch gronden te kunnen aankopen'. Men wilde speculaties voorkomen. Nu de geheimhouding is opgeheven, kunnen de volgende stappen in voorbereiding, vaststelling en uitvoering van dat beleid worden gezet. Wethouder Verhoeven: 'Gelukkig kunnen we nu weer in volle openheid over die zaken praten. Het leek net of wij stilzaten en niets deden. In werkelijkheid jeukten mij de handen juist om concreet, samen met de raad en gebruikers, aan de slag te gaan'.

Burgemeester en Wethouders hebben een notitie over de kaders van mogelijk accommodatiebeleid opgesteld. Die kaders worden nog met de gemeenteraad besproken en moeten door die raad worden vastgesteld. Tevens is een 'Haalbaarheidsonderzoek nieuw Sportcomplex' gepresenteerd als een eerste mogelijke uitwerking van het voorgestelde beleid. Wethouder Verhoeven: 'Er is nog niets vastgelegd. De uiteindelijke invulling zal sterk afhankelijk zijn van de opdracht van de raad en de reacties van (potentiële) gebruikers van accommodaties'.

Het college wil in de toekomst de nadruk leggen op clustering van voorzieningen op een aantal strategische plekken in de gemeente. Deelname aan die clustering zal op vrijwillige basis gebeuren en er zal geen sprake zijn van gedwongen fusies van verenigingen in het kader van de clustering. Het college kiest duidelijk voor een groeimodel, waarbij partners desgewenst kunnen aansluiten.

Bij verzoeken voor uitbreiding of andere grote investeringen van bestaande complexen zal wel steeds nadrukkelijk gekeken worden naar mogelijkheden die vanuit de clusteringmodellen bestaan.

Burgemeester en Wethouders presenteerden op zaterdag 22 december 2007 het "Haalbaarheidsonderzoek centrale sportcomplex". Het onderzoek gaat in op de mogelijkheid om voorzieningen op een nieuwe locatie bij de kern Partij-Wittem te clusteren. Die voorzieningen zijn onder andere: voetbal, handbal, tennis, gemeenschapsvoorziening Partij-Wittem.

Door de geheimhouding was het helaas nog niet mogelijk potentiële gebruikers vooraf te informeren over het onderzoek en de resultaten daarvan. Het is wel de bedoeling om in januari een overleg te plannen, waarin het onderzoek wordt toegelicht en waarin de mogelijkheid bestaat om uitgebreid met de gemeente van gedachten te wisselen over de mogelijkheden die op basis van het rapport ontstaan.

Burgemeester en Wethouders geven met de notitie en het rapport aan hoe zij toekomstige ontwikkelingen op het vlak van accommodaties zien. Daarbij gaan zij er niet van uit dat verenigingen gedwongen worden te verhuizen of te fuseren. B&W koppelt wel nadrukkelijk een aantal actualiteiten aan elkaar en ziet daarin functioneel en financieel voordeel in het belang van het behoud van voorzieningen voor verenigingen en gemeenschappen. Wethouder Verhoeven: 'Door zaken slim te combineren ontstaan met eenzelfde investering op talrijke gebieden veel betere en duurzamere mogelijkheden en kansen voor méér mensen. Wij hopen dat velen die kansen zullen (h)erkennen en met ons in gesprek willen om ook voor hun geleding zoveel mogelijk rendement uit de nieuwe plannen te halen'.

Einde bericht