Koninklijke Nederlandse Schaakbond


Het beste nummer van Matten

Nostalgie. Dat is het eerste woord dat je te binnen schiet als je het nieuwe nummer van Matten opslaat. Nostalgie. Verlangen naar die mooie jaren zestig, zeventig en tachtig. Matten, dat is nu wel duidelijk, is een blad voor de vijftiger en ouder die graag over vroeger wil lezen.

Neem het openingsartikel waarin Harry Mulisch herinnering ophaalt aan zijn grote vriend Hein Donner. Het gesprek met Dirk-Jan te Geuzendam gaat over een vriendschap tussen twee tegenpolen, maar biedt tegelijkertijd een fraai tijdsbeeld. Dat doen ook de Bulgaarse avonturen van DDR-burger Dirk Poldauf en de herinneringen aan Herman Hofhuizen en Johan Barendregt, die mooi werden verwoord door respectievelijk Robert Hübner en Hans Ree. Het waren de jaren waarin Schaakbulletin de stemming in het Nederlandse schaak haarfijn vastlegde. De jaren van de Koude Oorlog ook. Je zou er bijna naar gaan terugverlangen.

Lex Jongsma gaat iets verder in de geschiedenis terug. Dat doet hij op zijn onnavolgbare manier. Schrijven via omtrekkende bewegingen kan je het noemen, want voordat hij bij de kern van zijn verhaal komt zijn er al heel wat bladzijden gevuld. Jongsma waagt zich aan een onderwerp dat tot nu toe door vrijwel iedere biograaf van Euwe, de grote bijna onaantastbaar verklaarde Max Euwe, werd gemeden. Hoe heeft Euwe zich in de oorlog gedragen? Jongsma beschrijft Euwe als een man die niet nee kon zeggen en baseert zich daarbij onder andere op Lodewijk Prins, die in de oorlogsjaren tijdens een voedseltransport een keer als chauffeur voor Euwe optrad. Dat Euwe tijdens de oorlog voedsel wist te regelen voor vele hongerigen in Amsterdam was algemeen bekend, dat hij soms ook wat afleverde bij de SS een stuk minder. Prins was er bij.

Was Euwe daarmee fout in de oorlog, vraagt Jongsma. Nee, allerminst, zegt hij. Maar Euwe was wel een man die moeite had met nee zeggen, die in de eerste, maar ook in de tweede en derde plaats diplomaat was en bleef. En die dus zoveel mogelijk mensen te vriend wilde houden.

Het artikel van Jongsma en ook het interview met Mulisch geven dit nummer van Matten iets extra's waardoor het van de drie tot nu toe verschenen nummers ongetwijfeld het beste is. Matten 3 is verkrijgbaar bij de schaakboekhandel en bij uitgeverij New in Chess.
---