Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Russische Iconen op Tweede Kerstdag te zien in de Mannenzaal

26 december 2007,
12.00 - 17.00 uur

De Mannenzaal op Tweede Kerstdag geopend

Wie op Tweede Kerstdag de verstilling nog even vast wil houden, kan een bezoek brengen aan de tentoonstelling Russische Iconen - Collectie Vozyakov in de Mannenzaal tegenover Museum Flehite. De tentoonstelling laat de iconencollectie uit de vijftiende tot en met de negentiende eeuw zien van de Russische kunstverzamelaar Igor Vozyakov. Dankzij een imposante iconostase (iconenwand) ademt de Mannenzaal de sfeer van een Orthodox-christelijke kerk. De Mannenzaal is op tweede kerstdag geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Om een beeld te geven van een van de toepassingen van de icoon in de Orthodox-christelijke kerk, heeft Museum Flehite in de Mannenzaal een iconostase nagebouwd. De iconostase is een wand van iconen, opgebouwd volgens een vaststaand schema, die de altaarruimte scheidt van de ruimte voor de gewone gelovigen. De uitgebreide collectie van Vozyakov bevat alle iconen die vereist zijn om een iconostase compleet te maken. Naast de kerkiconen beslaat de Collectie Vozyakov ook vele tientallen huisiconen van bescheiden formaat. Veelvuldig verbeeldt zijn Maria met Christus en de heilige Nicolaas, een van de belangrijkste Russische heiligen. Daanaast zijn er prachtige verhalende iconen met ondermeer 'de boodschap aan Maria' en 'de geboorte van Christus'.

De Mannenzaal, Westsingel 47, Amersfoort, www.museumflehite.nl Openingstijden: di t/m vrij 11.00 - 17.00 uur, zat, zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur Toegangsprijzen: tot 18 jaar en Museumkaart gratis, volwassenen: ¤ 5,-

//////// EINDE BERICHT ////////

De Mannenzaal, Westsingel 47, Amersfoort, www.museumflehite.nl info@museumflehite.nl
T 033 247 11 00

openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur
zaterdag, zon- en feestdagen 12.00 - 17.00 uur
Toegangsprijzen:
tot 18 jaar en Museumkaart gratis
volwassenen: ¤ 5,-