Ingezonden persbericht


Persbericht
Assen, 14 december 2007 Postbus 134
NL-9400 AC Assen

18e eeuwse kerstvoorstelling in het Ontvangershuis

Traditiegetrouw staan de stijlkamers van het Ontvangershuis in het Drents Museum de komende tijd volledig in het teken van de kerstsfeer. Ook dit jaar worden deze weer versierd met kerstversiering en zijn dus zeker een (extra) bezoekje waard. Het bezoek wordt nog specialer tussen 26 december en 30 december als bezoekers een dagje/ avondje meewandelen met mevrouw van Lier door de stijlkamers van het museum. Tijdens deze toneelvoorstelling is het publiek getuige van een dag uit het leven van haar dochter Barbara, de 18e eeuwse dichteres waarvan literair werk in gedrukte vorm is uitgegeven. Verschillende belangrijke mensen uit het leven van Barbara van Lier passeren in de voorstelling de revue. Barbara van Lier en haar minnedichten
Barbara van Lier (Annen 1751- Assen 1778) was de oudste dochter van Mr. Johannes van Lier, de Ontvanger-generaal (belastinginner) van Drenthe. Voor Drenthe is zij een bijzondere persoonlijkheid, omdat zij de eerste Drentse dichteres is geweest waarvan het werk is uitgegeven. Zij schreef al op jonge leeftijd gedichten en correspondeerde in dichtvorm met de reeds gehuwde Groninger raadsheer en burgemeester Lucas Trip. Deze correspondentie (ofwel minnedichten) mondde, met medeweten van Trip's wettelijke echtgenote, uit in een platonisch huwelijk dat ook echt werd ingezegend. In opdracht van het Drents Museum is begin 2007 in het Ontvangershuis een voorstelling over het leven van Barbara van Lier opgevoerd, genaamd 'De minnedichten van Barbara van Lier'. In deze voorstelling werd de bezoekers al eerder een kijkje gegund in het huishouden van deze bijzonder dame. Speciaal voor deze gelegenheid voeren de acteurs van deze eerdere voorstelling nu een kerstvoorstelling op.

Het Ontvangershuis
Het Ontvangershuis bevindt zich achter het Drents museum, bezoekers komen hier via de onderdoorgang naar de stijlkamers. Het is het oudste nog bestaande huis van Assen. Een deel van het huis dateert uit 1698, het jaar waarin het pand zijn huidige omvang kreeg. In de loop van de achttiende en negentiende eeuw is het Ontvangershuis een aantal malen verbouwd. Het huis werd bewoond door de Ontvangergeneraal. Het bestaat uit zes stijlkamers. Elke kamer heeft een eigen kleurige wandbekleding. De vertrekken zijn ingericht met voorwerpen die het Drents Museum heeft verzameld of speciaal heeft aangekocht. Een rondgang door het huis geeft een goede indruk van het dagelijks leven van een deftige Drentse familie tussen 1700 en 1900.

Voorstellingen
Woensdag 26 en zondag 30 december 2007: voorstelling via individuele aanmelding

Op deze twee dagen is de voorstelling doorlopend vanaf 12.00 uur toegankelijk voor publiek. De kosten voor deze voorstellingen bedragen E2 euro per persoon bij de infobalie in de hal (exclusief entree museum) en de voorstelling duurt ongeveer 45 minuten.

Donderdag 27 en vrijdag 28 december 2007: arrangementen voor groepen (20-80 personen)

Deze voorstellingen zijn alleen toegankelijk op afspraak, in combinatie met koffie en gebak, een High Tea of lunch. Arrangementsmogelijkheden:


- Entree, Toneel, koffie/thee en gebak E 18,75 p/p


- Entree, Toneel, lunch E 34,50 p/p


- Entree, Toneel, High Tea E 44,50 p/p
Donderdag 27, vrijdag 28 en zaterdag 29 december 2007: Avond-arrangementen voor groepen

Voor de voorstelling op deze dagen is het ook mogelijk met een groep gebruik te maken van het speciale Avond-arrangement. Voor groepen tussen de 40 en 80 personen wordt een exclusieve voorstelling gegeven, inclusief een buffet. Prijs: E 75,- (incl. voorstelling, entree en buffet, excl. drankjes).

Voor meer informatie: kijk op www.drentsmuseum.nl. Voor reserveringen kunt u contact opnemen met het secretariaat van het Drents Museum: 0592 377709 (maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur).