Socialistische Partij

Winstbelasting op woningcorporaties blijft doorsudderen

18-12-2007 * De discussie over de winstbelasting op de sociale activiteiten van woningcorporaties is nog steeds niet afgelopen. De Tweede Kamer stemde weliswaar enige tijd geleden in met het belastingplan 2008, maar volgens kamerlid Paulus Jansen beginnen ook andere fracties inmiddels meer inzicht te krijgen in de gevolgen. "CDA en PvdA lijken nu, rijkelijk laat overigens, de eerste gevolgen van deze asociale belastingheffing in te zien."

De beide coalitiepartijen hebben signalen gekregen dat de corporaties hun sociale bezit willen gaan onderbrengen in een BV en wilden gisteren snel opheldering van minister Vogelaar en staatssecretaris de Jager. Paulus Jansen: "De SP heeft steeds gewaarschuwd dat de corporaties zich met deze belastingheffing zouden gaan gedragen als winstbeogende ondernemingen. Ze worden immers belastingtechnisch ook zo behandeld. Nu de corporaties dit ook daadwerkelijk gaan doen, schreeuwen PvdA en CDA ineens moord en brand. Deze partijen zijn op deze manier de pyromaan die brand roept."

Minister Vogelaar en staatssecretaris de Jager hebben inmiddels laten weten niet te zullen accepteren dat corporaties hun bezit onderbrengen in een BV. Jansen: "Vanwege de instandhouding van de maatschappelijk controle is het hard nodig dat deze praktijk verboden wordt, al heeft de minister zich wellicht ook laten leiden door de tegenvallende belastinginkomsten die deze constructie zou hebben."