Gemeente Zandvoort


Raad kiest razendsnel voor verhoging parkeertarieven

Op dinsdag 11 december heeft de gemeenteraad vergaderd. De raad tikt met één hamerslag vele hamerstukken af. Maar dan ineens is de vaart er uit. In de discussie komt een onverwacht voorstel over de parkeertarieven centraal te staan. Na enkele schorsingen gaat de raad akkoord met het verhogen van de uurtarieven van alle parkeerautomaten tot ¤ 1,80. Dat gaat geld opleveren dat hard nodig is, zo stellen de voorstanders, voor het veilig stellen van de bouw van de garage in het Louis Davidscarré en de realisatie van de Brede School. Eerder op de vergadering wordt het initiatiefvoorstel van het CDA over het invoeren van parkeerbeleid in twee buurten doorverwezen naar de volgende vergadering. En zo bepaalt een onvoltooide commissiediscussie over het parkeren het verloop van deze raadsvergadering. Naast dit besluit neemt de gemeenteraad de Grondexploitatieraming Middenboulevard aan. De roep om meer openbaarheid klinkt luid bij de bespreking van dit agendapunt.

Journalistiek verslag
Hieronder volgt een journalistiek verslag van de vergadering. Dit is niet het officiële verslag of de officiële besluitenlijst, zoals die momenteel uitgewerkt worden en door de raad geaccordeerd zullen worden.U kunt aan dit journalistieke verslag dus geen rechten ontlenen. Met het verslag wil de gemeente u een indruk geven van wat er besloten is en laten zien wat de raad wil en wenst. Het gaat uit van een samenvatting op hoofdpunten. Wilt u zelf horen wat er is besproken. Via deze website kunt u de digitale geluidsopnamen afluisteren. Ga naar: Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderstukken.

Benoeming en installatie lid rekenkamer
Mevrouw I. Prins wordt benoemd tot plaatsvervangend lid van de Rekenkamer Zandvoort.

Op de foto: burgemeester N. Meijer feliciteert mevrouw I. Prins, het nieuwe plaatsvervangende rekenkamerlid, nadat zij de gelofte heeft afgelegd. Op de achtergrond: een applaudiserende Carl Simons en enkele OPZ-fractiegenoten

Mededeling
Namens de werkgroep Bestuurskrachtmeting deelt Fred Paap de raad mee welke voorbereidingen de werkgroep inmiddels heeft getroffen. Het heuglijke feit: de Provincie Noord-Holland komt over de brug met een flinke subsidie voor het uitvoeren van het bestuurskrachtmetingsonderzoek dat de werkgroep voorbereidt. Een voor Zandvoort belangrijk onderzoek, omdat ermee wordt vastgesteld of het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie in staat zijn om naar behoren de huidige en toekomstige taken uit te voeren. De voorzitter zal begin volgend jaar te komen met een Plan van Aanpak en uitgebreide communicatie.

Raad verdaagt CDA-initiatiefvoorstel
F. Paap (VVD) stelt voor de behandeling van het 'CDA-initiatiefvoorstel Parkeerbeleid in een tweetal wijken' uit te stellen, gegeven de uitkomst van de recente commissiebehandeling van de Integrale visie parkeerbeleid Zandvoort van 27 november. Toen is de discussie niet voltooid. Paap is van mening dat het CDA-initiatiefvoorstel pas behandeld kan worden als de Integrale visie parkeerbeleid Zandvoort helemaal is behandeld. Eerst wachten op de uitkomst van de vervolgdiscussie dus. De raad stemt in meerderheid in met het voorstel om de behandeling van het initiatiefvoorstel te verdagen tot de eerstkomende vergadering in januari. Het CDA is verbolgen over deze keuze. CDA-er De Roode stelt: 'U laat de burgers in de kou staan'.

Toezegging
De burgemeester zegt toe om vaart te maken met het laten uitzoeken wat er allemaal mee gemoeid is om 'trouwen op zondag' mogelijk te maken. Het verzoek staat al maanden uit.

Van hamer- naar behandelstuk
De raad besluit twee hamerstukken apart te behandelen:
-Onderzoeksverordening 213a/2007 en

-Belastingverordeningen 2008.

Hamerstukken

-Verordening rechtspositie wethouders, raads- en commissieleden 2007
-Voorstel tot het vaststellen van bestemmingsplan Oud Noord
-3e Wijziging gemeenschappelijke regeling HDK

-Controleprotocol voor de jaarrekening 2007-2010
-Beleidsnota maatschappelijke ondersteuning en gezondheid 2008-2011
-Begrotingsrapportage 2007-2 (Berap 2)

-Modernisering WSW

-Begroting 2008 Paswerk

-Verdeling fractiebudget 2008 tot en met 2010.

Alle aangenomen.

Onderzoeksverordening 213a/2007
Aangenomen.

Belastingverordeningen 2008
OPZ, PvdA en drie leden van de VVD brengen, na een door de VVD aangevraagde schorsing, een amendement in dat gaat over de verhoging van de parkeertarieven.

Een voorstel, dat ingegeven wordt door de uitgestelde besluitvorming inzake de Integrale visie Parkeerbeleid Zandvoort. In essentie luidt het voorstel: het verhogen van de uurtarieven van alle parkeerautomaten en deze vast te stellen op ¤ 1,80, plus het verhogen van de dag- en dagdeeltarieven. Het amendement vindt u helemaal onderaan dit artikel.

De redenering erachter: pas na het vaststellen van de Integrale visie Parkeerbeleid Zandvoort, met daarin de parkeertarieven, is de financiering van de te bouwen garage duidelijk gezekerd. Dat vaststellen is uitgesteld. Het aanpassen van de tarieven is echter wel urgent en kan niet wachten tot de definitieve behandeling van de parkeervisie. Als in maart 2008 het Louis Davidscarré gegund wordt, heeft de gemeente geld nodig. Is dat geld er niet, dan vindt de realisatie van de garage én de brede school zonder deugdelijke financiële dekking plaats. De verhoging van de tarieven is dus onvermijdelijk. Carl Simons, fractievoorzitter OPZ, zegt het het meest simpel: 'Met de voorgestelde tariefverhoging bouwen we een noodzakelijk fonds op om de ondergrondse parkeergarage te kunnen financieren.'

Hij is voor. Net als de PvdA en een deel van de VVD. Op het amendement ontbreken echter de handtekeningen van VVD-raadsleden Henrion Verpoorten en Paap.

CDA en GroenLinks vinden de manier waarop het amendement wordt ingebracht geen gang van zaken. 'Een hoogtepunt van onzorgvuldigheid', stelt Van Deursen (GroenLinks).

Wederom wordt er geschorst.

Na de schorsing volgt een fel debat. CDA-fractievoorzitter G.J. Bluijs hekelt de gang van zaken. Hij heeft inhoudelijke argumenten om het niet eens te zijn met het amendement, maar erger vindt hij de procedure: 'Het is een overval zoals u dit nu doet.' Hij vindt VVD-fractievoorzitter Fred Paap aan zijn zij: 'Dit kan niet. Als je eerder tijdens de vergadering het CDA-initiatiefvoorstel doorverwijst, moet je ook dit onderwerp nu niet behandelen.'

Ook GBZ en GroenLinks, die inhoudelijk niet eens zo zeer tegen het voorstel zijn, vinden dat dit onderwerp niet zo en niet nu kan worden ingebracht en behandeld.

De raad stemt uiteindelijk in meerderheid voor het amendement. Het raadsvoorstel over de belastingen voor 2008 wordt vervolgens geamendeerd aangenomen.

Amendement Budget voor buurt- en wijkfeesten
Aangenomen.
U vindt dit stuk op deze website onder Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderstukken>Raadsvergadering 11 december 2007 Nota bene: helemaal naar beneden scrollen voor de desbetreffende documenten.

Motie Onderzoek naar een speeltuin
Aangenomen.
U vindt dit stuk op deze website onder Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderstukken>Raadsvergadering 11 december 2007 Nota bene: helemaal naar beneden scrollen voor de desbetreffende documenten.

Motie Nota klimaatverandering in 2008
De portefeuillehouder W. Tates zegt toe om met een rapportage te komen die duidelijk maakt welke methodieken Zandvoort het beste kan hanteren om de wateroverlast te bestrijden. 'U krijgt dat voorstel.' De motie wordt na deze toezegging van tafel gehaald.

U vindt dit stuk op deze website onder Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderstukken>Raadsvergadering 11 december 2007 Nota bene: helemaal naar beneden scrollen voor de desbetreffende documenten.

Welstandscriteria voor het strand
De raad geeft groen licht voor het starten van het project, dat moet leiden tot het opstellen van een dergelijke nota. De raad geeft aan dat de nota niet de creativiteit van de strandpaviljoenondernemers moet beperken, maar slechts als instrument moet dienen om excessen of, in de woorden van PvdA raadslid Stammis, lelijkheid, te kunnen bestrijden. OPZ raadslid Bouberg Wilson benadrukt dat de regels ook goed zijn voor de ondernemers zelf. 'Zonder regels kunnen we niet handelen en handhaven.' Wethouder Tates geeft aan dat het de bedoeling is om een 'lichte' nota te leveren die voorziet in de wensen van de raad. De nota zal in overleg met de betrokkenen worden opgesteld.

Opheffen gemeenschappelijke regeling AZK
De raad is akkoord met het voorstel.

Grondexploitatieraming Middenboulevard
U vindt dit stuk op deze website onder Bestuur>Gemeenteraad>Vergaderstukken>Raadsvergadering 11 december 2007 Nota bene: helemaal naar beneden scrollen voor de desbetreffende documenten.

CDA, VVD, OPZ en PvdA dienen een motie in die vraagt om kaders, waarbinnen het college bij het project Middenboulevard moet opereren. U vindt de tekst van de motie hieronder.

Raadslid Kramer (VVD) vindt die mede door zijn fractiegenoten ondertekende oproep misplaatst; het college wil immers al volgens die opzet werken. Wethouder Bierman kan zich vinden in de strekking van de motie en wil dit graag ook in deze raadsvergadering nog eens herhalen. Alleen wordt het niet de eerstvolgende, maar de daaropvolgende raadsbijeeenkomst dat hij met de stukken terugkomt. Zowel het voorstel over de grondexploitatie als de motie worden aangenomen en wethouder Bierman zegt een nieuwsbrief over de ontwikkelingen toe.

Bekrachtiging geheimhouding
Al bij de behandeling van het onderwerp Grondexploitatieraming Middenboulevard vangt de discussie aan over het feit dat op sommige stukken geheimhouding ligt. GroenLinks en de de SP krijgen steeds meer weerzin tegen het achter gesloten deuren vergaderen. De andere fracties begrijpen dat je soms, in de woorden van VVD-er Drommel, 'de kaarten nog tegen de borst moet houden'. Het voorstel tot bekrachtiging van de geheimhouding wordt ongewijzigd geaccepteerd. Wel zegt de wethouder toe dat hij zo snel mogelijk komt met een overzicht welke Midddenboulevardstukken nog wel en welke niet meer onder de geheimhouding vallen.

Van schorsingen naar scherven - Zelden werd een naambordje zo snel vervangen.

Amendement Parkeerbelasting
Raadsvergadering 11 december 2007

gelet op het gegeven dat de commissie Raadzaken d.d. 27 november 2007 de behandeling van de Nota Parkeerbeleid heeft opgeschort; gelet op artikel 147 b van de Gemeentewet;
gelet op artikel 1 sub b en artikel 34 lid 1 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad;

overwegende dat:

-de gunning op basis van de aanbestedingsprocedure van het project Louis Davidscarré, waarvan de parkeergarage een onderdeel is, uiterlijk in maart 2008 zal moeten geschieden;
-het niet realiseren van de parkeergarage tot een aanzienlijke vertraging in de bouw van de Brede School leidt en aanzienlijke schadeclaims;
-voor de gunning van de bouw van de parkeergarage dekking van het daarvoor verleende krediet nodig is;

stelt voor:

-vooruitlopend op het aanvaarden van nieuw beleid op het gebied van het parkeren de uurtarieven van alle parkeerautomaten per 1 maart 2008 te stellen op ¤ 1,80;
-het dagdeeltarief te stellen op ¤ 7,00 en dagtarief op ¤ 12,00 in de gebieden A, B, C, D en E genoemd in de Verordening Parkeerbelastingen 2007;
-de Verordening Parkeerbelastingen 2007 op de relevante artikelen en in de bijlage aan te passen conform het bepaalde in dit besluit
-de griffie te mandateren de aanpassingen in de Verordening Parkeerbelastingen 2007 aan te brengen;
-de kosten noodzakelijk voor het aanpassen van de zogenaamde proms in de parkeerautomaten ten laste te brengen van de reguliere exploitatie parkeren;
-het als gevolg van de tariefsverhoging te verkrijgen surplus op het onderdeel parkeren te storten in de egalisatiereserve Parkeren.

Zandvoort, 11 december 2007

Motie
Raadsvergadering van 11 december 2007

De raad der gemeente Zandvoort,
in kennis gesteld van het raadsvoorstel inzake de grondexploitatieraming Middenboulevard gelet op artikel 1 sub d en artikel 35 lid 1 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad;

overwegende dat:

-de raad, zoals in het rapport van de rekenkamer is gesteld, meer kaders moet stellen bij grote projecten;
-er nu door het ter beschikking stellen van krediet, onder meer panden en grond aangekocht kunnen worden;
-er ook een vestiging Wet Voorkeursrecht Gemeenten heeft plaatsgevonden;
-het college en de raad er bij gebaat zijn van elkaar te weten, op welk moment de raad moet worden geïnformeerd of om een uitspraak moet worden gevraagd;
-het college er bij gebaat is te weten, welke uitvoeringsruimte het college heeft;

roept het college op

in de vergadering van de raad van maart

-een voorstel te doen omtrent de kaders van het aankoopbeleid in het kader van de grondexploitatie en de WVG-vestiging in de Middenboulevard;
-een voorstel te doen over een beperking van de vestiging in het kader van de WVG, indien dat mogelijk blijkt, gegeven de meest recente inzichten omtrent het project;
-een planning te overleggen waarop aangegeven de (belangrijke) stappen in het project en de momenten waarop de raad om een uitspraak gevraagd wordt of geïnformeerd zal worden over de voortgang; en verder

-indien de benodigde kredieten per deelgebied en/of onderdelen daarvan grote afwijkingen (bijvoorbeeld meer dan 10 %) gaan vertonen t.o.v. de vastgestelde grondexploitatieraming terug te koppelen aan de gemeenteraad en zonodig een bijgestelde grondexploitatie aan te bieden ter vaststelling.

Zandvoort, 11 december 2007