Socialistische Partij

OV-jaarkaart voor MBO'ers gesneuveld

19-12-2007 * Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Verkeer en Waterstaat dienden SP-Kamerleden Emile Roemer en Renske Leijten een motie in om zo snel mogelijk ook MBO-studenten onder de 18 jaar een OV-kaart te geven. De motie werd verworpen omdat ook de PvdA tegen stemde, hoewel het congres van deze partij eerder duidelijk aangaf vóór het voorstel te zijn.

Leijten: "De PvdA schoffeert haar eigen partijcongres dat onlangs een motie aannam waarin onvoorkort werd gevraagd om initiatieven voor een reiskaart voor MBO-ers onder de 18. Maar in de Tweede Kamer laten wederom de MBO-ers van 16 en 17 én hun ouders in de kou staan."

Het is de SP al jaren een doorn in het oog dat MBO-studenten pas vanaf hun achttiende recht hebben op een OV-jaarkaart, waarmee ze gratis gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Mensen die direct van het VMBO naar het MBO gaan, zijn vaak nog maar zestien jaar, waardoor ze twee jaar op onnodig hoge kosten worden gejaagd.

Als studenten op het HBO of de universiteit nog geen 18 jaar oud zijn hebben zij wel recht op een OV-jaarkaart. "Het is gewoon niet uit te leggen dat deze groep zoveel geld moet betalen, voor iets wat andere studenten wel krijgen. Het gaat soms om duizenden euro's en lang niet iedereen kan dat betalen. MBO-ers moeten dan vanwege de reiskosten een andere studie kiezen dan ze eigenlijk willen. Vind je het gek dat er zoveel uitval is. Ik was dan ook blij met de steun van de PvdA-achterban voor ons voorstel. Blijkbaar staat hun achterban dichter bij onze fractie dan bij die van de PvdA," aldus Leijten.