Politie Groningen

Woensdag 26 december 2007

Provincie Groningen, 26-12-2007

Groningen: alcomobilist zonder geldig rijbewijs

De politie heeft maandagmiddag in de Metallaan in Groningen een 52-jarige automobilist uit die plaats aangehouden voor rijden onder invloed. Ook bleek zijn rijbewijs in het verleden ongeldig te zijn verklaard. Uit een ademanalysetest op het politiebureau, kwam naar voren dat de man ruim 1,9 promille alcohol in zijn bloed had. Omdat de Stadjer nog diverse geldboetes open had staan en deze niet kon betalen, is hij ingesloten. De politie maakt daarnaast proces-verbaal op.

Groningen: gedupeerden oplichting gezocht

De politie heeft maandagmiddag in de Hoekstraat een 36-jarige oplichter uit Groningen aangehouden. De man had vlak daarvoor iemand in de Verlengde Visserstraat gevraagd om geld. De verdachte was zogenaamd zijn autosleutels kwijtgeraakt en vroeg aan mensen of hij geld kon krijgen voor het kopen van een buskaartje. De Groninger verklaarde deze smoes de laatste tijd vaker te gebruiken. In zeker tien gevallen had hij geld gekregen. Bij de politie zijn enkele van soortgelijke meldingen bekend. Personen die naar aanleiding van deze smoes ook geld hebben gegeven, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 (lokaal tarief).

Farmsum: vuurwerk tegen de ramen

Een 17-jarige jongen uit Farmsum is maandagmiddag aangehouden, omdat hij vuurwerk tegen de ramen van een plaatsgenoot had gegooid. Hierop ging de politie naar de woning van de 17-jarige. In de woning gaf de jongen 32 stuks knalvuurwerk aan de agenten. Het merendeel hiervan waren nitraatbommen. De politie meldt de Farmsumer aan bij bureau HALT.

Leens: woning beschadigd door vuurwerk

Een woning aan de Wilhelminastraat in Leens is maandagavond beschadigd door vuurwerk. Rond 19.15 uur die avond werd een onbekend stuk vuurwerk naar de woning gegooid. Hierdoor werd een ruit vernield en werden diverse goederen in de woning vernield. Door de explosie raakte ook een deel van een trottoirband beschadigd. De politie doet onderzoek.

Appingedam: aangehouden na mishandeling

De politie heeft maandagnacht in de Wijkstraat een 23-jarige man uit die plaats aangehouden voor mishandeling. De man had zonder aanleiding een even oude man uit Siddeburen in het gezicht geslagen. Hierdoor ontstond op straat en verhitte discussie tussen een aantal personen, waarbij de politie enkele mannen uit elkaar moest houden. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau. Hij kon in de loop van dinsdag het bureau verlaten. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Uithuizermeeden: ademhalingsproblemen na remactie

Een 17-jarig meisje uit Uithuizermeeden is dinsdagmorgen gewond geraakt in haar woonplaats. Ze zat samen met vier anderen in een laadruimte van een bestelauto, welke werd bestuurd door een 20-jarige plaatsgenoot. De bestuurder moest in de Torenstraat in Uithuizermeeden plotseling remmen. Daardoor kwam het meisje door de andere inzittenden in de kleine laadruimte in de verdrukking. Ze raakte daarbij gewond aan haar ribben en begon te hyperventileren. Ambulancepersoneel moest haar ter plaatse behandelen. De 20-jarige bestuurder heeft een bekeuring gekregen voor het vervoeren van personen in een gesloten laadruimte.

Hoogezand: verdachte bedreigt agenten met dood

De politie heeft maandagnacht een 38-jarige inwoner van Hoogezand aangehouden voor diverse strafbare feiten. De meldkamer van de politie kreeg door dat in de Sluiskade in Hoogezand een vrouw was mishandeld. Agenten gingen ter plaatse en hielden de verdachte aan. Die reageerde direct zeer agressief en vernielde de politieauto. In de auto schold de Hoogezandster de agenten meerdere malen uit. Bovendien werden zij met de dood bedreigd. De man is ingesloten.

Stadskanaal: inbraken in voertuigen

In de nacht van maandag op dinsdag zijn in Stadskanaal op een aantal plaatsen voertuigen opengebroken. In de Hoofdstraat werd bij twee autos ingebroken. De dader nam diverse goederen mee. In de Amerikalaan vond ook een auto-inbraak plaats. Hier werd niks uit de auto gehaald, maar raakte het voertuig wel beschadigd. In de Stationslaan is vermoedelijk geprobeerd in te breken in een kraan. Onbekend is of er goederen uit dit voertuig zijn meegenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Groningen: gewond na aanrijding

Bij een aanrijding op de kruising Berlageweg met het Heerdenpad in Groningen, is dinsdagmiddag een 22-jarige fietser uit Delfzijl gewond geraakt. Een 60-jarige automobilist uit Groningen gaf op de kruising geen voorrang aan de fietser en reed hem aan. Hierdoor viel de fietser op de grond. Hij is met rugletsel naar een ziekenhuis gebracht. De politie maakt een registratie van het ongeval.

Haren: vernieling condoomautomaat

Dankzij het optreden van een 30-jarige inwoner van Haren, heeft de politie drie 14-jarige tieners uit Haren aangehouden voor vernieling. De getuige zag dat de jongens in de Hovenbloemweg in hun woonplaats een condoomautomaat in de brand probeerden te steken. Hierbij raakte de automaat beschadigd. De Harenaar riep naar de jongens dat ze moesten stoppen. Hij wist een van de jongens in de Anjerlaan in de kraag te grijpen en droeg hem over aan de gewaarschuwde politie. Die wist ook de twee andere 14-jarigen te traceren. De verdachten moeten na de kerstdagen op het politiebureau komen voor een verklaring.

Musselkanaal: beukenhaag in brand

De politie heeft dinsdagavond een 15-jarige jongen uit Musselkanaal aangehouden voor brandstichting. Een getuige zag dat de jongen een beukenhaag in de Kerkstraat in brand stak. Toen hij hier iets over zei, ging de jongen er vandoor. De politie wist hem even later aan te houden. De jongen werd meegenomen naar het politiebureau en is ingesloten voor verder verhoor. Mogelijk is de jongen ook betrokken bij soortgelijke brandjes in zijn woonplaats. De politie doet verder onderzoek.

Grootegast: man mishandelt vrouw

Een 34-jarige inwoner is dinsdagnacht in Grootegast aangehouden omdat hij een 37-jarige vrouw uit diezelfde plaats op straat had mishandeld. Beiden liepen in de Noorderdwarsstraat en kregen woorden. De man sloeg de vrouw meerdere keren in het gezicht. Agenten namen de man mee naar het politiebureau. Hij is ingesloten.

Sappemeer: zinloos geweld

De politie heeft dinsdagnacht in de Azaleastraat in Sappemeer een 31-jarige man uit Hoogezand aangehouden. De man had zonder aanleiding een 71-jarige man uit Sappemeer mishandeld. De oudere man hoorde lawaai op straat en nam een kijkje. Vanuit het niets werd de senior geraakt. Hij viel op de grond en de verdachte trapte op hem in. Na enkele minuten ging de verdachte er vandoor. Hij werd vlak daarna aangehouden. Het oudere slachtoffer raakte gewond aan armen en benen. De Hoogezandster is ingesloten.

Groningen: prostituee beroofd door klant

Een onbekende man heeft dinsdagavond in de Vishoek in Groningen een 40-jarige prostituee beroofd. De donkergekleurde man deed zich voor als klant. Toen beiden zich terugtrokken, pakte de circa 28-jarige man plotseling de portemonnee van de vrouw en ging er in een spijkerbroek en blouse vandoor. Hij rende weg in de richting van de Vissersbroek en liet enkele kledingstukken achter. De politie doet onderzoek.

Groningen: aangehouden voor wapenbezit

De politie heeft dinsdagavond in de Zilverlaan in Groningen een 33-jarige Groninger aangehouden voor verboden wapenbezit. De man had eerder die avond onenigheid gehad met zijn vriendin in de Smaragdstraat. De Stadjer pakte daarom een voorwerp dat op een vuurwapen leek. De vrouw ging er vervolgens vandoor. De gewaarschuwde politie kreeg door dat de Stadjer zich in de Zilverlaan bevond. Een andere man had inmiddels het vuurwapengelijkend voorwerp van de Stadjer gekregen en gaf deze aan een van de agenten. De verdachte werd in de boeien geslagen en meegenomen naar het bureau voor verhoor. De Stadjer, die vermoedelijk onder invloed van alcohol was, is ingesloten.

Groningen: veel schades door vuurwerk

De politie heeft dinsdagavond een 25-jarige inwoner van Groningen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij ernstige vernielingen met vuurwerk. Een getuige zag in de Maaslaan dat een persoon uit de auto van de 25-jarige Stadjer stapte en een onbekend voorwerp in een brievenbus gooide. Enkele seconden later explodeerde een brievenbusunit en sloeg een van de fragmenten door een ruit. In de wijde omgeving lag glas. De getuige belde de politie en gaf het kenteken van de auto door.

De politie kreeg eerder die dag ook al meldingen uit verschillende delen van de stad dat met zwaar vuurwerk brievenbussen in portieken werden opgeblazen. Zo raakte in de Gerard Doustraat een portiek met meerdere brievenbussen zwaar beschadigd. Het kozijn van de voorpui raakte hierbij geheel ontzet. In de Laan van de Vrede werden door een soortgelijke explosie zes brievenbussen en een lift zwaar beschadigd. De 25-jarige verdachte is ingesloten. De politie stelt een nader onderzoek in en vermoedt meerdere personen aan te kunnen houden.

Provincie Groningen: snelheidscontroles

De politie heeft maandag op diverse plaatsen een snelheidscontrole gehouden.

Ten Boer, N360: aantal geregistreerde voertuigen: 1255, aantal overtredingen: 6, hoogst gemeten snelheid: 98 km/uur, maximum toegestane snelheid: 80 km/uur.