Wibi en Bösie schitteren nog één keer tijdens 14e kerstgala


AMSTERDAM, 20071022 -- De inmiddels befaamde Bösendorfer Concertvleugel Imperial 39912-10765 geniet al jaren van haar pensioen op het landgoed de Wulperhorst te Zeist. Ter gelegenheid van de 14e editie van het Kerstgala heeft Wibi Soerjadi besloten voor de laatste keer te concerteren op zijn oude unieke Concertvleugel. Wibi Soerjadi was 14 jaar geleden zo verrukt van de unieke klank van het instrument dat hij haar de koosnaam Bösie gaf. De grote bekendheid van Concertvleugel Bösie is een uniek gegeven. Jarenlang heeft de Concertvleugel met Wibi Soerjadi vele mensen muzikaal geraakt.

De vleugel stond onder andere in de Musikverein te Wenen, het Concertgebouw Amsterdam en in de grote zaal van Carnegie Hall in New York. Ook heeft Wibi Soerjadi vele CD's met haar opgenomen zoals onder andere het 2e en 3e pianoconcert van Rachmaninov samen met het London Philharmonic Orchestra. Het laatste project met Bösie was de top tien hit `Blind for You' met de Haagse popgroep Di-rect.

Het Kerstgala een traditie noemen is eigenlijk een understatement. Het is inmiddels het 14e achtereenvolgende jaar dat Wibi Soerjadi het Kerstgala in het Concertgebouw te Amsterdam geeft. Het thema van het Kerstgala is "The Art of Transcription". Voor de pauze vertolkt Wibi Soerjadi romantische transcripties uit de 19e eeuw van onder andere Liszt en Busoni. Na de pauze speelt Wibi Soerjadi zijn eigen transcripties gebaseerd op thema's van muziek van nu van o.a. Disney en Zimmer. Het maken van transcripties is een bijzondere kunstvorm, waarbij het onder andere de uitdaging is de vleugel zo orkestraal mogelijk te laten klinken. De originele melodieën blijven behouden, echter wordt er veel meer diepte in de stukken gecreëerd door de manier van orchestreren en parafraseren voor de vleugel. De virtuositeit moet hierbij altijd in dienst staan van de muziek.
Bij dit repertoire worden in klank en expressiemogelijkheden van de vleugel de grenzen opgezocht.

Bösie mag na jaren van haar pensioen te hebben genoten nog één keer schitteren in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam en het Concertgebouw de Doelen te Rotterdam.


Kerstgala Wibi Soerjadi en Bösie

"The Art of Transcription"

26 en 27 December 2007 Concertgebouw te Amsterdam

28 December de Doelen te Rotterdam