Ministerie van Defensie

26-12-2007 13:40

KERSTDINER MET DENEN IN KANDAHAR

Ruim driehonderd Nederlandse militairen op het Zuid-Afghaanse Kandahar airfield kregen op kerstavond een waar kerstdiner voorgeschoteld. Zij genoten samen met tachtig Deense collegaâs van de heerlijke gerechten die hun werden voorgezet. Het traditionele Deense kerstmenu, geserveerd in restaurant âLuxemburgâ, werd ondersteund met kerstmuziek van onder anderen André Hazes.

Het is een goede traditie van de Engelsen om tijdens het kersdiner officieren te laten bedienen. De Amerikanen en de Canadezen volgen deze traditie en dit keer ook de Nederlanders en de Denen. Een mooi gezicht om hoofdofficieren en zelfs een opperofficier grote zeer verzorgde schalen te zien brengen naar mannen en vrouwen aan de kersttafel in een zeer goed aangekleed restaurant.

Een kerstfeest ruim 5300 kilometer van familie vandaan is voor beide partijen vreemd. Het is best lastig het gemis tijdens deze dagen een plaatsje te geven. Vanuit Nederland is veel gedaan dat gemis te verzachten. Kerstcadeautjes, honderden mails en kaarten van familie, vrienden, bekenden en andere aan de troepen denkende landgenoten bereikten Afghanistan. Iets dat mede gebeurde door de daverende kerstactie van De Telegraaf, deels ondersteund door TNT post en individuele acties. Dit keer van de Baarnse Mw Hansje van Helden-Kroes, weduwe van Engelandvaarder en spitfire-piloot Hans Kroes. De Nederlandse militairen hebben het als hartverwarmend ervaren en als steun die vooral op dit soort momenten zeer welkom is. Namens de mannen en vrouwen in Afghanistan: âNederland bedankt.â