Ingezonden persbericht


Persbericht - 26 december 2007

Leon de Winter stopt met zijn column in Elsevier

AMSTERDAM, 26 december 2007 - Schrijver Leon de Winter (53) zet 'voorlopig' een punt achter zijn column in het weekblad Elsevier. Ook stopt hij met de weblog die hij sinds 2004 schrijft voor de nieuws- en opiniesite elsevier.nl, het laatste jaar in de vorm van een 'duoblog' met rechtsgeleerde Afshin Ellian.

'Ik ben uitgeput,' schrijft De Winter in zijn laatste column in Elsevier van deze week. 'Ik wil me een tijdje niet meer met lelijkheid en gevaar en dreiging en ondergangsverwachtingen bezighouden. Bijna vierentwintig uur per dag ben ik de afgelopen jaren bezig geweest met het verdedigen van onze miraculeuze samenleving.'

De Winter kondigt aan eerst zijn nieuwe roman te gaan voltooien, 'een project dat voortdurend door de actualiteit opzij werd geduwd'. Hij overweegt zich daarna met zijn gezin voor een aantal jaren in Californië te vestigen. Leon de Winter is ruim vier jaar columnist van Elsevier geweest. De eerste column dateert van 13 september 2003 en was gewijd aan de anti-Amerikaanse stemming in de media, twee jaar na de aanslagen op het World Trade Center.

Deze gebeurtenis beheerst zijn leven tot op de dag van vandaag, schrijft De Winter in zijn afscheidscolumn. 'Na 9/11 ben ik een beetje gek geworden. Gek van zorgen om onze toekomst, gek van liefde voor mijn vrouw en mijn kinderen.' Dat hij stopt met zijn columns betekent niet dat in zijn ogen de 'krachten van de duisternis' zijn overwonnen. 'Maar ik moet nu een paar jaar in mijn eigen verbeelding leven en de verhalen vertellen die daar al veel te lang staan te dringen.'

Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier zegt het vertrek van De Winter erg jammer te vinden. 'Hij kan natuurlijk geweldig schrijven en met zijn enorme passie en kennis was hij heel erg aanwezig, zoals het hoort bij een goede columnist en blogger.' Volgens Joustra zal 'in alle rust' naar een opvolger worden gezocht.

Op elsevier.nl zal Afshin Ellian voorlopig in zijn eentje een dagelijkse blog verzorgen.