Politie Groningen

Regiopolitie gaat voor Gronings Goud

Groningen in 2007 opnieuw veiliger

Groningen, 28-12-2007 o Regiopolitie Groningen kijkt op het jaar 2007 terug als een bewogen jaar. Er werden minder aangiftes gedaan en er werden meer aangiften opgelost. Mede de daling van het aantal aangiften van vermogensdelicten, kan worden gesteld dat de provincie Groningen het bijna afgelopen jaar weer veiliger is geworden. Het korps maakt zich echter zorgen om de stijging van aangiftes van geweldsdelicten, waarbij agressie tegen politiemensen opvalt.

De vele grootschalige onderzoeken, zoals de HIV-zaak en de branden in 't Zandt, hebben zijn weerslag gehad op het korps. Een van de effecten van de grote onderzoeken is dat de afgesproken doelstelling van het aantal in te zenden dossiers naar het Openbaar Ministerie niet wordt gehaald. In het huidige systeem van prestatiecontracten zou dit betekenen dat de politie Groningen slechts gedeeltelijk haar prestatiebeloning zou krijgen. Groningen gaat voor het beïnvloeden van veiligheid en niet alleen om de getallen die erachter zitten.

Mensen met een publieke functie krijgen meer te maken met agressie en geweld. Dit geldt ook voor politiemensen. Als een politiemedewerker wordt bedreigd of mishandeld, dan zal aangifte gedaan worden tegen zijn belager. Het korps komt op voor collega's die te maken krijgen met geweld door burgers. In 2006 heeft de politie zich bezig met 58 geweldsincidenten tegen agenten. Dit jaar zijn dat er 78. Mensen die geweld gebruiken tegen politiemensen worden door het korps juridisch hard aangepakt en het korps zal namens de politiemedewerker altijd kijken naar (financiële) genoegdoening.