Gemeente Zandvoort


Projectwethouder geeft aan wat nog wel en wat niet meer geheim is in Middenboulevardproject

'Kom ik thuis, vraagt mijn vrouw wat er zoal besproken is en moet ik tegen haar zeggen dat er geheimhouding is opgelegd, nog steeds. Zegt zij: 'het lijkt de Doema wel'. Het venijn droop er van af, toen OPZ-raadslid Poster, met deze woorden refereerde aan wat in het Russische Staatsbestel de heet.

Zelf opgelegd
Is de gemeenteraad een soortgelijke onwetende applausmachine? Zeker niet. Alleen al vanwege het feit dat de raad zelf besluit over de geheimhoudingsplicht op de informatie rond de Middenboulevard. Bovendien is de raad regelmatig tijdens besloten bijeenkomsten nader geïnformeerd over het project, de strategieën en berekeningen. Maar wel verder mondje dicht.

Scheren langs de afgrond
Dat kost moeite - zeker als er een Grondexploitatie Middenboulevard afgetikt moet worden en er in alle openheid over gesproken wordt. Hoeveel moeite kwam tijdens de gemeenteraadsvergadering messcherp aan het licht tijdens de beantwoording van enkele vragen door projectwethouder M. Bierman. Burgemeester Meijer, voorzitter van de raadsvergadering, brak het betoog van de projectwethouder af - de wethouder scheerde rakelings langs de grens van wat nog wel en wat niet meer in het openbare debat ingebracht mocht worden. Teveel dreigde gezegd te worden. Dat enthousiasme remde de raadsvoorzitter direct af.

Irriteert
De geheimhoudingsplicht irriteert sommigen in de raad. Niet alleen OPZ-man Poster, maar bijvoorbeeld ook GroenLinks raadslid Van Deursen en SP raadslid Paap. Binnen de VVD zijn er die de geheimhoudingsplicht eveneens te rigide vinden. Al moet gezegd worden dat alle raadsleden het 'waarom' wel begrijpen. In de weken die vooraf zijn gegaan aan het debat over de grondexploitatie is druk gesproken over wat openbaar en wat geheim is. Voor de overheid worden dit soort zaken geregeld met de wet op de Openbaarheid van Bestuur, die grofweg zegt dat alles openbaar is tenzij... Waarna er een handjevol uitzonderingen volgt.

Toezegging
Wie de raadsvergadering van 11 december volgde heeft gemerkt dat de geheimhoudingsplicht sommige raadsleden de neus uitkomt. Er is wel begrip - maar wat minder geheimzinnig is toch wenselijk. Desalniettemin bekrachtigde de raad wederom de geheimhoudingsplicht. Dit gebeurde onder de toezegging van projectwethouder M. Bierman dat de raad snel een overzicht zou krijgen van wat openbaar en wat geheim is. Dit overzicht kreeg de raad een dag na de toezegging.

Overzicht


· Werkprogramma: ter info verstrekt aan de raad, het een samenvatting van het vigerend beleid, voor intern gebruik, IS OPENBAAR, niet de bedoeling dat dit wordt verspreid.
· College advies grondexploitatie en grondexploitatie: GEHEIM.
· Presentatie 22 november onder GEHEIM verstuurd: Kan vanaf nu OPENBAAR, behalve: a Sheet parkeervoorzieningen ivm indicatie kosten: GEHEIM. b Besluitvormingsproces: door de tijd ingehaald, voegt niets toe c Tekeningen stapeling niet opgestuurd: GEHEIM, deze kunnen worden toegelicht door projectleider en stedenbouwkundige. Kramer heeft alleen van de mogelijkheid gebruik gemaakt.
· Aanvullende sheets Wvg: blijven GEHEIM, in brief 28 november nader toegelicht.

Raadscommissie 29 november 2007

· Wvg Brief, GEHEIM, de Wvg sheets van 22 november zijn verwerkt in deze brief.
· Presentatie stand van zaken: OPENBAAR, is als kopie verstrekt.
· Na vandaag volgt een samenvatting van de presentatie in de vorm van een nieuwsbrief. De presentatie komt niet op de website, omdat het een toelichting is in steekwoorden.