Politie Midden- en West Brabant

Politie boekt 55 successen met SMS-Alert

TILBURG, 28 december 2007

Landelijke resultaten SMS-Alert 2007
Politie boekt 55 successen met SMS-Alert

TILBURG: SMS-Alert heeft landelijk op dit moment ongeveer 164.000 deelnemers. Deze deelnemers zijn verspreid over tien verschillende politieregios en hebben in 2007 gezamenlijk gezorgd voor 55 direct herleidbare successen. Naast deze successen zijn er ook nog de zaken die niet of moeilijk meetbaar zijn zoals de preventieve berichten. In totaal is SMS-Alert in het afgelopen jaar 378 keer ingezet.

De afgelopen tijd maakte SMS-Alert flinke sprongen. Van een project dat klein begon in de wijk Reeshof in Tilburg, naar een project dat nu in tien regios actief is. De toepassingen die gebruikt worden in de regios variëren. De ene maakt alleen gebruik van het reguliere SMS-Alert en anderen ook van de groepsSMS toepassing. In vier regios wordt SMS-Alert regiobreed ingezet, in de andere regios in delen van de regio. De aangesloten regios zijn: Midden & West Brabant, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Zuid-Holland-Zuid, Brabant Zuid-Oost, Gelderland-Zuid, Noord-Oost Gelderland, Brabant-Noord, Flevoland en KLPD. Verwacht wordt dat in 2008 nog meer korpsen aan zullen sluiten bij SMS-Alert. In 2009 zullen naar verwachting alle korpsen in Nederland werken met SMS-Alert.

Successen

Door SMS-Alert zijn vermiste kinderen, volwassenen (waaronder een psychische patiënt), vaartuigen en voertuigen snel teruggevonden. Daarnaast zijn gevaarlijke medicijnen teruggevonden dankzij SMS-Alert en zijn er verschillenden aanhoudingen verricht (inbrekers en insluipers). Naast deze meetbare successen zijn er ook de niet of moeilijk meetbare successen. Denk hierbij aan tips die binnenkomen naar aanleiding van een preventiebericht. Bellen mensen sneller verdachte situaties door na het ontvangen van een SMS-Alert bericht? Uit de evaluatie van Midden & West Brabant blijkt dit wel. Ook de extra alertheid van mensen na het ontvangen van een SMS-bericht kan en wordt als een succes aangemeten.

Terugblik

Tijdens een grote brand in Halsteren is SMS-Alert een aantal malen ingezet om mensen te informeren over onder andere de evacuatie. In december werd veelvuldig gebruik gemaakt van SMS-Alert tijdens de grote stroomstoring in de Bommelerwaard. SMS-Alert was een uitstekend middel om mensen te informeren aangezien veel andere middelen als TV en radio niet werkten.

Dank deelnemers

SMS-Alert dankt iedere deelnemer voor de hulp het afgelopen jaar en hoopt op een verdere en goede samenwerking in 2008. Zonder alle enthousiaste deelnemers zou SMS-Alert niet zon succes zijn! Daarnaast wenst SMS-Alert iedereen een veilig en alert 2008!

Meer over SMS-Alert

Met het project SMS-Alert is de politie in staat deelnemers per sms-bericht te informeren over allerlei actuele zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een sms-bericht informatie over bijvoorbeeld een zoekgeraakt kind of woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. De bewoners van dat gebied worden aangemoedigd de politie te bellen als ze iets zien dat verband heeft met de melding. Het is niet de bedoeling dat de wijkbewoners zelf actief de straat opgaan om bijvoorbeeld inbrekers aan te houden. Na afloop van de melding wordt ook altijd een SMS-bericht verzonden dat de hulp niet meer nodig is.

Aanmelden

Dat gaat heel eenvoudig door een sms-je te sturen naar 8844. In het SMS-bericht moet de code van de politieregio staan (bijvoorbeeld PMWB, PGZ, PZHZ etc.), gevolgd door de postcode en het huisnummer van de aanmelder. Kijk op www.politie.nl om te kijken of SMS-Alert in de buurt actief is. (Om te weten onder welke regio uw postcode valt en of SMS-Alert bij u actief is kunt u kijken op www.politie.nl ). De abonnementsdienst is gratis, alleen voor het eerste aanmeldbericht kan een bedrag van de rekening of belbundel afgeschreven worden. De sms-berichten die de politie verstuurt, ontvangt de aangesloten wijkbewoner kosteloos, behalve wanneer hij of zij in het buitenland is.

Auteur: Willem van Hooijdonk en Marielle Sevinga