Vrije Universiteit Amsterdam

Care-oké-café is open podium voor verpleegkundigen

6 december 2007

In 2004 nam een groep enthousiaste senior verpleegkundigen het initiatief om een bijeenkomst te organiseren waar (senior) verpleegkundigen hun ervaringen konden uitwisselen. Drie jaar later is het Care-oké-café een begrip. Antje Stapert geeft het voorzittershamertje door aan Gijs Alink.

Foto: Peter Valckx Met de nieuwe voorzitter Gijs Alink gaat het Care-oke-café met nieuwe energie verder, meent Antje Stapert. "VUmc was destijds net begonnen met de functie van senior verpleegkundigen," vertelt scheidend voorzitter Antje Stapert. "We wilden een podium creëren om nieuwe projecten binnen VUmc onder de aandacht te brengen, kennis te delen en successen te vieren. De voorbereidingscommissie bestaat uit vijf totaal verschillende persoonlijkheden, seniors afkomstig uit verschillende divisies, elk met een eigen achterban. Onze gezamenlijke insteek was: wat leveren projecten van een senior op? We hebben onze doelgroep snel verbreed. De inbreng van de teamleiders, divisiemanagers en verpleegkundigen aan het bed is tenslotte minstens zo interessant. Iedereen wil graag ervaringen uitwisselen."

Lunchcafé
Vier keer per jaar organiseert de voorbereidingscommissie een Care-oké-café. Aanvankelijk als informele bijeenkomst aan het einde van de middag, tegenwoordig als lunchcafé in de Waver. Stapert: "De bezoekersaantallen zijn gestegen van vijftien tot zo'n tachtig per keer, afhankelijk van het onderwerp. Door te variëren bereiken we telkens nieuwe mensen en breidt het netwerk zich verder uit."

Succesformule
Het succes is volgens Gijs Alink te danken aan een combinatie van factoren: "Het Care-oké-café geeft extra informatie, buiten de standaard kanalen. De onderwerpen zijn actueel en spreken veel verpleegkundigen aan. Ook de koppeling van twee sprekers met een organisatorische en een praktische invalshoek werkt heel goed. Alle informatie wordt kort en bondig aangeboden en er is ruimte voor discussie. Met vrije inloop en gratis broodjes is de drempel bovendien laag."

Nieuwe energie
Aan onderwerpen geen gebrek. Het elektronisch patiëntendossier, ethische dilemma's en humor in de zorg staan hoog op de verlanglijst. Stapert: "We zijn alert op nieuwe ontwikkelingen, maar staan ook open voor onderwerpen die ad hoc worden aangedragen. De zorgmanagers steunen ons breed, dat vind ik heel stimulerend. Toch stop ik ermee. Het lijkt me goed als er nieuwe energie bij komt. We zijn in gesprek met een nieuw VAR-lid dat bovendien de Amstel Academie vertegenwoordigt, om zo ook de onderwijsfunctie erbij te betrekken."

Toekomstplannen
"Qua bezoekersaantallen en frequentie zitten we goed," antwoord Alink op de vraag naar de plannen voor de toekomst. "Inhoudelijk willen we de kwaliteit waarborgen en uitbreiden, met goede sprekers, onderwerpen waar je wat aan hebt en meer ruimte voor discussie. We onderzoeken momenteel de mogelijkheden van een eigen website. Het februaricafé staat trouwens in het teken van voeding, een VUmc-breed onderwerp voor alle afdelingen. We koppelen de prestatie-indicatoren voor 2008 aan praktische initiatieven als de SNAQ-score en de snackkar. Iedereen is welkom."

Heb je zelf een goed idee voor een Care-oké-café? Mail Gijs Alink: gw.alink@vumc.nl
De Care-oké-café's voor 2008 zijn gepland op 7 februari, 15 april , 5 juni en 7 oktober.

Ursula Wopereis
Foto: COM VU Peter Valckx

Met de nieuwe voorzitter Gijs Alink gaat het Care-oké-café met nieuwe energie verder, meet Antje Stapert
bron: Verpleegkundekatern