Socialistische Partij

SP :: Nieuws :: Dossiers

Eric Smaling op verkiezingsmissie in Kenia

marathon van 30 uur

VRIJDAG 28 DECEMBER * Op 27 december om 5.00 uur reden we de duisternis in en op de 28ste om 11.00 uur waren we weer terug in het hotel. Een verkiezingsmarathon van 30 uur en een onvergetelijke ervaring. Terwijl het tellen en het speculeren over de uitslag nog in volle gang is, zijn wij hier beland in de slotfase: de rapportage aan de opperhoofden in Kisii en morgen in Nairobi. Ondertussen proberen de meesten een beetje bij te slapen vandaag.

Voorbereidingen om half 6 's ochtends. De mensen werden wat zenuwachtig toen bleek dat wij hun stemlokaal hadden uitgekozen om de start van de verkiezingen vast te leggen. Gevolg: vertraging van de opening met een half uur.

Beeld van een stemlokaal: de stembussen in het midden, de stemdozen op de achtergrond. In dit geval voldoen ze niet aan de eisen van geheimhouding.

Geen lagere school bleef gespaard: allemaal waren ze omgetoverd in stemlokalen. En ze waren er allemaal: de officials, de agent en de partijvertegenwoordigers, de laatsten soms wel 25 man en vrouw sterk. Ze leken een soort pact te hebben gesloten. En dat luidde: wat hier ook gebeurt, het gebeurt eerlijk. De partijvertegenwoordigers blonken ook uit door solidariteit gedurende de stemperiode. Ze volgen het proces nauwgezet, maar maken geen stampij, niet onderling en niet in de richting van de officials. Wat ook opvalt is het engelengeduld. Men zit gewoon van 6 tot 5 op een stoel of een bankje naar de voorbijtrekkende stoet te kijken. Af en toe wordt mij gevraagd of ik geen cola kan halen.

Voor degene die het vlak voor de stembusgang nog niet zeker weet: alle partijen op een rijtje en de hoofden van de kandidaten.

Lang niet iedereen kan lezen in Kenia: symbolen vervangen namen van partijen en kandidaten.

De officials kwijten zich uitstekend van hun taak. Nummer 1 pakt de identiteitskaart en de stemkaart van de kiezer aan, kijkt deze streng aan, en roept dan keihard zijn naam. Ook worden de handen van de kiezer geïnspecteerd (inkt aan de pink betekent: heeft al gestemd). Nummer 2 streept de naam van de kiezer door in het register, nummer 3 deelt de verkiezingsbiljetten uit en nummer 4 maakt ergens gaatjes in. Dat leek me de minst aansprekende functie en deed me denken aan de vernedering van de triangel in het lagere schoolorkestje bij het bezoek van Sinterklaas. Nummer 5 doopte de linkerpink van de kiezer in onuitwisbare inkt en gaf hem daarna te verstaan op te krassen. Heel stemmend Kenia ging gisteren met een blauwe linkerpink naar bed.

De laatste, onvermijdelijke stap bij het stemmen: de pink in de onuitwisbare inkt, opdat je niet nog een keer gaat stemmen.

Wachten is in Kenia een kunstvorm: zonder morren staan mensen soms uren in de rij.

Rond een uur of 2 nemen we een snellere route naar een stemlokaal. Het heeft net geregend en dan worden de vulkanische bodems van Kisii verraderlijk glad. Ik stem tegen beter weten in met de snellere route. Even later zitten we hopeloos vast in de modder, met de wagen bijna op z'n kant tegen de berm aan. Even heb ik visioenen van gedwongen overnachting ter plekke, het niet kunnen afhandelen van de sluiting van de stemlokalen en de telling en de daarmee ongetwijfeld gepaard gaande plaatsing op een inktzwarte lijst bij de EU. Dan krijg ik mijn optimisme terug en bedenk dat ik me altijd wel uit dit soort netelige situaties weet te rommelen. En ja hoor: daar zijn de sterke mannen uit het naburige dorpje en na een forse partij duwen en trekken staat de wagen weer op de weg. Snel weer terug naar de route die we aanvankelijk gepland hadden.

De verkiezingswaarnemer neemt de gang van zaken door met de partijvertegenwoordigers.

Na het sluiten van de stembussen om 5 uur beginnen 12 uren die je later ongetwijfeld romantiseert, maar het was toch echt een beproeving. We bleken een stembureau uitgekozen te hebben waar de partijvertegenwoordigers heetgebakerd bleken en we hebben het geweten. Over alles ging men in discussie. Over een stembiljet waarvan het vinkje net over de rand van het hokje was gegaan werd een half uur ruzie gemaakt. Het gaat er dan echt pittig aan toe tussen het hoofd van het stembureau en al die partijvertegenwoordigers. Ik had medelijden met de eerste, maar moest me uiteraard op de vlakte houden. Wat wel weer opvalt: is de discussie afgesloten, dan gaan ze ook zo weer met elkaar door één deur. Het tellen ging grofweg als volgt: 1. de stembus wordt ondersteboven gekeerd, 2. iedereen kijkt onder tafel of er stembiljetten op de grond zijn gevallen, 3. de biljetten worden opengevouwen en opgestapeld, 4. de eerste telling van alle biljetten, 5. de stapel wordt verdeeld over de kandidaten, 6. deze stapels worden ook weer geteld. En dit dan drie keer: voor de president, voor het parlement, en ook nog voor het lokale bestuur. Inclusief al het papierwerk, het ontzegelen van de stembussen heeft het bij elkaar 12 uur geduurd. Even tussendoor in de auto gezeten met biskwietjes, mangosap en chips en licht geleden door het gebrek aan lange mouwen (dom dom).

Tafereeltje bij het tellen, 's avonds laat. Het hoofd van het stembureau is de baas, maar de partijvertegenwoordigers bemoeien zich overal mee (wat trouwens wel is geoorloofd).

Om 5 uur naar het plaatsje waar alle stemmen van het kiesdistrict worden verzameld. Ook hier weer rijen wachtende mensen. Het bleken de hoofden van de stemlokalen te zijn, wier rij uitmondde bij een jongen achter een laptop, die alle uitslagen verwerkte in een Excel-sheet. Het zag er erg inefficiënt uit, maar eens te meer word je geconfronteerd met je eigen inslag dat alles snel moet gebeuren. Hier word je weer geduldig. Om 10 uur mochten we weg, na succesvol gebedeld te hebben om de voorlopige uitslag voor het kiesdistrict. Even na elven was iedereen weer binnen. Het gemiddelde beeld: ongeschoren hoofden, uitgelopen mascara, wallen en onfrisse geuren.

In het internetzaakje hier staat de radio hard aan: uitslagen, uitslagen, uitslagen. De apotheose moet nog komen. Blijft het Kibaki, of wordt het Odinga?

Eric Smaling

* Index Dagboek Kenia

banner
SP Nieuws

Nieuws van de SP

VRIJDAG 28 DECEMBER


* Dagboek verkiezingen Kenia: een marathon van 30 uur
* Overheid moet KPN beschermen tegen financiële sprinkhanen

MAANDAG 24 DECEMBER


* Kerstboodschap Huub Oosterhuis

* SP: Agenten verdienen beter

ZONDAG 23 DECEMBER


* WMO rampzalig voor kwaliteit thuiszorg

SPaceCards

I love SP

Stuur een lief e-kaartje!

Verzend leuke SPaceCards aan wie je maar wilt. Bijvoorbeeld om te laten zien dat je hart bij de SP ligt.

Activiteiten


* Bezoek de SP-fractie

Nieuw op www.sp.nl


* Spanning 11/2007: Wijken en buurten

* Radio Tomaat van 11-12

TRIBUNE DECEMBER


* Interview met Willem Middelkoop

* SP versterkt fundamenten tijdens 15e congres
* Geen Ophokplicht maar kwaliteit

* Bingo: Leven om te kienen

OPINIES


* Komst kilometerheffing leidt tot een elitespits
* Accijns op kerosine helpt klimaat

* Uruzgan wordt Nederlands Vietnam

* Politici moeten leren agenten meer te vertrouwen
* Invoering raketschild gevaarlijk plan

* En daarom blijven wij bij de SP

SP.NL/KANALEN
wonen

/wonen

werk

/werk

milieu

/milieu

onderwijs

/onderwijs

zorg

/zorg

verkeer

/verkeer

wereld

/wereld

top