Met één liter brandstof 800 kilometer rijden

24/12/2007 15:38
Croon



Croon Elektrotechniek sponsort titelhouder Shell Eco-marathon Rijswijk, maandag 24 december 2007 - Croon Elektrotechniek B.V. is hoofdsponsor van de Nederlandse titelhouder van de Shell Eco-marathon. Het studententeam 'The Hydro cRuisers' van De Haagse Hogeschool wil in mei 2008 met één liter benzine de vorig jaar behaalde afstand van 557 kilometer ruim overtreffen. Het team verwacht een prestatie van (omgerekend) 1 liter op 800 kilometer neer te zetten. Met financiële steun van Croon als hoofdsponsor wordt hiertoe een volledig nieuw innovatief voertuig ontwikkeld.

De Eco-marathon is een project van Shell. Shell daagt de deelnemers uit om voertuigen te ontwerpen en construeren die zo ver mogelijk kunnen rijden op één liter brandstof. In 2007 deed het studententeam van De Haagse Hogeschool voor het eerst mee aan de 'energiezuinige' race. Dankzij het in eigen beheer ontwikkelde voertuig met een brandstofcel op waterstof, werd een opzienbarend laag verbruik behaald. De Haagse Hogeschool won daarbij de klasse 'UrbanConcept' voor brandstofcellen. "Dit succes was grandioos, maar we menen nu dat een verbruik van 1 op 800 kilometer mogelijk is", meldt projectleider Huip de Zeeuw: 'Een team van 20 studenten werkt aan diverse innovaties waardoor het nieuwe voertuig in ieder geval aerodynamischer en lichter wordt'.

Interesse van Croon
Croon Elektrotechniek verbindt zich graag aan dergelijke studentenprojecten: "We participeren graag met ambitieuze studenten die gezamenlijk voor het hoogst haalbare gaan" aldus Koos Crul, Manager Marketing en Business Development van het grootste in elektrotechniek gespecialiseerde bedrijf van Nederland. "Croon is ook een ambitieus bedrijf en wij onderkennen het belang van duurzaamheid en innovatie. Bovendien richten wij ons graag op de toekomstige generatie technici. Het zijn de collega's van morgen."

Multidisciplinair team
Het team denkt haar succes te danken te hebben aan de multidisciplinaire aanpak. Zo participeren naast technische studenten van De Haagse Hogeschool ook studenten van diverse MBO-opleidingen uit de regio en heeft het project studenten 'communicatie' die het project actief promoten onder betrokkenen, maar vooral ook onder studenten. Robin van Huizen, student Communicatie: "Op deze manier laten we zien hoe interessant technisch projectonderwijs kan zijn en hopen we dat er in de toekomst meer studenten kiezen voor een technische opleiding omdat hiervan een tekort is op de arbeidsmarkt."

Over Shell Eco-marathon
De Eco-marathon is een project van Shell. Shell ziet de wedstrijd als een platform voor jongeren om te experimenteren met duurzame energie. Snelheidsrecords zijn onbelangrijk bij de Eco-marathon. Centraal staan duurzame mobiliteit, milieubewustzijn en betaalbare alternatieven voor huidige fossiele brandstoffen. Kortom: zo ver mogelijk rijden met gebruik van zo min mogelijk brandstof. Shell daagt de deelnemers uit om voertuigen te ontwerpen en construeren die zo ver mogelijk kunnen rijden op één liter brandstof. Dat mag op benzine, diesel, LPG, biobrandstof, waterstof of zonne-energie of GTL. Het doel van de competitie is niet om de race te winnen of snelheidsrecords te breken, maar om zo zuinig mogelijk te rijden. Dat kan in twee klassen: Prototypes en UrbanConcept. De voertuigen in Prototypes zien er futuristisch en gestroomlijnd uit, zij bepalen al jaren het beeld bij de Eco-marathon. De vierwielers volgens het UrbanConcept lijken meer op de auto's van nu. De Shell Eco-marathon verwelkomt elk jaar talentvolle jongeren van universiteiten en instellingen voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit heel Europa. In totaal nemen 200 studenten- en scholierenteams uit 20 Europese landen met hun futuristische voertuigen deel aan de wedstrijd in het teken van duurzame mobiliteit.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl. Links:
http://www.eco-marathon.nl

Noot voor de redactie:

Noot voor de redactie,