Misbruik wettelijk beschermde medische titels


Antroposofische website negeert definitief beroepsverbod arts en psychotherapeut

AMSTELVEEN, 20071228 -- Sommige antroposofische beroepsverenigingen menen boven de wet te staan en trekken zich van de inhoud van de wet en rechterlijke uitspraken niets aan. Dit concludeert het initiatief Misbruik door Hulpverleners (MdH) uit twee vermeldingen op de website van de Federatie Antroposofische Gezondheidszorg (FAG), Antropozorg.nl. De FAG maakt nu deel uit van de Nederlandse Vereniging van Antroposofische Zorgaanbieders (NVAZ), een overkoepelende antroposofische beroepsvereniging. De website vermeldt nog steeds een arts én psychotherapeut wiens dubbele registratie, die nodig is om het beroep uit te mogen oefenen, door het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg (CTG) definitief werd doorgehaald.

Sinds de uitspraak van het CTG op 27 november 2007 mag de voormalige arts én psychotherapeute Lieneke Moll van Charante uit Driebergen, eerder in het BIG-register vermeld onder haar meisjesnaam Van der Meulen, de wettelijk beschermde titels van arts en psychotherapeut nooit meer gebruiken. Een maand later echter zijn de onterechte vermeldingen op eerder genoemde antroposofische site nog steeds te vinden. Zie: www.antropozorg.nl/site/beroepsver/psychother.htm

Om de genoemde titels te mogen voeren, moet een hulpverlener in het BIG-register staan vermeld. Het voeren van titels zonder inschrijving is zelfs strafbaar ingevolge de artikelen 4, 17 en 34 van de Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg (BIG).

Mevrouw Moll van Charante is niet de enige antroposofische arts die met vermelding van onjuiste medische titel op de antroposofische website wordt genoemd. Ook de naam van de arts mw. T. Bakhoven uit Driebergen wordt er nog als antroposofisch huisarts teruggevonden. Zie www.antropozorg.nl/site/artsen/drieber.htm De Koninklijk Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) heeft eerder dit jaar besloten de registratie van de arts als huisarts te schrappen. Tegen dat besluit loopt nog een bodemprocedure bij de Raad van State. MdH meent echter dat dit hoger beroep geen opschortende werking zou moeten hebben.

MdH heeft op 26 december 2007 melding gemaakt van de aangetroffen schending van de wet BIG bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het meldpunt roept de inspectie op in het algemeen belang, en met name in het belang van gebruikers van de gezondheidszorg die door de vermeldingen worden misleid, snel tot actie tegen de voormalig arts/psychotherapeut en/of de antroposofische website c.q. beroepsvereniging over te gaan. Wie waarvoor verantwoordelijk is, zal uit onderzoek moeten blijken. Op de website van het Ministerie van VWS valt immers te lezen: "De Inspectie zal, wanneer zij dergelijk misbruik constateert, het OM op de hoogte brengen van onrechtmatig gebruik van een medische titel en vragen om vervolging.": www.minvws.nl/kamerstukken/cz/2005/toezeggingen-ao-over-igz-rapporten.asp

De woordvoerder van MdH heeft op 14 december 2007 een poging ondernomen de onterechte vermelding van genoemde titels zo snel mogelijk te laten verdwijnen zodat hulpzoekenden niet meer kunnen worden misleid. Contactopname met de secretaris van de Nederlandse Vereniging ter bevordering van antroposofische psychotherapie (NVAP), mw. E. van Beek, psycholoog, heeft echter niets opgeleverd. MdH is van mening dat de secretaris als lid van het bestuur van de beroepsvereniging mede-verantwoordelijk is en onmiddellijk tot verwijdering van het gepubliceerde had moeten overgaan. Dat patiënten misleidende en tevens strafrechtelijk vervolgbare vermeldingen ca. vier weken na dato van het beroepsverbod en ca. twee weken na dato van meervoudig attenderen erop alsnog op de site van de antroposofische beroepsvereniging aantreffen, is naar mening van de woordvoerder van MdH veelzeggend en ernstig nalatig: "Het getuigt van een ernstig gebrek aan verantwoordelijkheid voor patiënten en van gebrek aan respect voor de wet en rechterlijke uitspraak." Naast MdH werd de secretaris eerder ook al door een slachtoffer van de doorgehaalde arts/psychotherapeute in dezen benaderd.

Voormalig arts én psychotherapeute Lieneke Moll van Charante/Van der Meulen is door het hoogste tuchtrechtelijke orgaan, het CTG, op 27 november 2007 de zwaarste tuchtrechtelijke maatregel opgelegd: een definitief beroepsverbod voor beide beroepen. De titels werden haar omwille van de ernst van het grote aantal bewezen verklaarde klachtpunten definitief ontnomen. Moll van Charante werd onder andere veroordeeld omwille van het bieden van onzorgvuldige behandelingen, het maken van misbruik van de vertrouwensrelatie, toelating van onbevoegden tot vertrouwelijke informatie over cliënten/patiënten, belangenverstrengeling door rolvermenging, het laten verrichten van zorgtaken door cliënten/patiënten, het geven van therapie op ongebruikelijke tijdstippen, het belasten van cliënten met haar eigen problemen, het ontbreken van behandelplan en dossier en het houden van ondeugdelijke intervisie. Het zestal uitspraken dat op één dag door mr. R.A. Torrenga, voorzitter van het CTG, werd gedaan, kan via navolgende link worden bestudeerd: www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/uitspraken/centraaltuchtcollege/
Het gaat om de uitspraken met de navolgende nummering: 2006.269, 2006.270, 2006.271, 2006.272, 2006.273 en 2006.274.


Voormalig huisarts Tonny Bakhoven mag sinds 12 september 2007 van de bestuursrechter in Utrecht niet meer als huisarts werken. Zij was tegen het besluit van De KNMG in beroep gegaan die eerder dit jaar had besloten de registratie van de arts als huisarts niet te verlengen.


Voor adresgegevens van diverse, genoemde instanties en uitgebreide achtergrondinformatie:
1) www.misbruikdoorhulpverleners.nl/persberichtMdH26december2007.html
2) de persberichten van 3 en 6 december 2007:
www.misbruikdoorhulpverleners.nl/websiteinmedia.html





Misbruik door Hulpverleners (MdH)