Ministerie van Verkeer en Waterstaat



Aan
de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA  DEN HAAG

Contactpersoon                                                          Doorkiesnummer
       -                                                                       -
Datum                                                                   Bijlage(n)
28 december 2007                                                        -
Ons kenmerk                                                             Uw kenmerk
VenW/DGTL-2007/12243                                                    2070806730
Onderwerp
Kamervragen
Geachte voorzitter,

Hiermee beantwoord ik de vragen die het lid Van Heugten (CDA) heeft gesteld over de staking van Italiaanse vrachtwagenchauffeurs.


1. Hebt u kennisgenomen van het feit dat EVO en TLN de Europese Commissie hebben gevraagd het rijverbod voor trucks in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk dit weekend op te heffen in verband met de acties van Italiaanse chauffeurs?


1. Ja.


2. Bent u bereid om per omgaande contact te zoeken met uw collega-ministers om te bepleiten dat zij meewerken aan de opheffing van het rijverbod voor vrachtauto's komend weekend?


2. Op woensdag 12 december 2007 heb ik mijn Italiaanse collega Bianchi een brief gestuurd met het verzoek het rijverbod op te heffen voor het weekend. Op donderdag 13 december 2007 kondigde de Italiaanse minister per decreet dat het rijverbod voor het weekend van 15 en 16 december 2007 opgeheven werd om de bevoorrading weer op orde te brengen. Met Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk is intensief contact onderhouden om in navolging van Italië ook het rijverbod op te heffen voor het weekend. a. In Duitsland werden op 13 december alle controlerende instanties ingelicht om de voertuigen die door de blokkades in Italië getroffen waren, op de terugweg naar huis, niet te bekeuren wegens het rijden tijdens het rijverbod. Postadres Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 351 61 71

Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 351 78 95 bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VenW/DGTL-2007/12243

b. Samen met Duitsland heeft Nederland met Oostenrijk onderhandeld. Mondeling is toegezegd dat het rijverbod voor Karinthië en Salzburg (Tauern route) op zaterdag 16 december met 9 uur opgeschort zou worden tot 24.00 uur. Voor Tirol werd toegezegd dat indien weersomstandigheden of andere problemen zich voor zouden doen, dat dan heroverwogen zou worden om alsnog het rijverbod op te heffen voor de Brenner route.
c. Zwitserland heeft aangegeven geen noodzaak te zien voor het opheffen en heeft toegezegd de situatie aan de grens in de gaten te houden. Zwitserland is van minder belang voor de terugkerende vrachtwagens.
d. Frankrijk heeft geen standpunt ingenomen over het opheffen van het rijverbod, dat zou alleen na een formele schriftelijke verzoek zijn gebeurd. De Franse route wordt voornamelijk door vrachtwagens terugkomend uit het westen van Italië gebruikt en deze hadden ruim de tijd tot zaterdag 22.00 uur om terug te keren naar de thuisbasis.

EVO, KNV en TLN zijn op de hoogte gehouden en eind vrijdagmiddag 14 december is de toen bekende situatie nog eens doorgenomen met TLN.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---