Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


29 dec 2007

Collectieve ontzeggingen overlastgevers uitgaansgebied Apeldoorn succesvol

De eerste periode van de collectieve ontzeggingen in het Apeldoornse uitgaansgebied is succesvol verlopen. Het blijkt een goed middel om notoire overlastgevers te weren.

Vanaf de start in april 2007 zijn in het Apeldoornse uitgaansgebied 18 ontzeggingen uitgereikt in verband met wapengebruik, geweld of handel in verdovende middelen. Deze personen staan vermeld op een beveiligde website van Koninklijk Horeca Nederland. Surveillerende agenten, portiers en ondernemers houden streng toezicht op overtreding van deze ontzegging. Tot nu toe werd twee keer proces-verbaal opgemaakt vanwege overtreding ervan.

Nieuwe wetgeving
Met ingang van 1 januari 2008 wordt het toezicht op de naleving ervan nog verscherpt dankzij nieuwe wetgeving. Op de speciale, beveiligde website was de horeca tot nu toe afhankelijk van foto's die ze zelf van deze personen maakte. In de praktijk bleek dat een lastige opgave. Met ingang van 1 januari maakt nieuwe wetgeving het mogelijk, dat ook de politie foto's en persoonsgegevens aanlevert. Dat geeft de portiers en uitbaters meer mogelijkheden om gericht toezicht te houden op personen die niet welkom zijn in de horecagelegenheden.

De aanpak van notoire overlastgevers door het uitreiken van collectieve ontzeggingen is een initiatief van de projectgroep Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan.