Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 29 december

Fryslân, 29-12-2007 o Politieberichten van vrijdag 28 december 07.00 uur tot zaterdag 29 december 11.00 uur.

december 11.00 uur

Harlingen: inbraak horecabedrijf
De politie heeft een onderzoek ingesteld naar een inbraak in een horecazaak aan de Klipperstraat. Men kwam in de nacht van donderdag op vrijdag binnen na het verwijderen van de houten afdichting van de voordeur. De houten panelen waren aangebracht na een eerdere inbraak. Een speelautomaat werd opgebroken en de inhoud werd meegenomen. Een 44-jarige man uit Harlingen deed aangifte.

Drachten: voetganger gewond bij aanrijding
De politie heeft vrijdagavond een aanrijding behandeld op de Houtlaan, waarbij een voetganger (personalia onbekend) gewond raakte. De voetganger stak over via het zebrapad. Een automobilist, een 30-jarige vrouw uit Sumar, zag de voetganger te laat. Uitwijken hielp niet meer. De voetganger werd geraakt en is voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis.

Drogeham: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding onderzocht op De Sannen. Een motorrijder, een 20-jarige man uit Augustinusga, reed richting Augustinusga. Een automobilist, een 20-jarige man uit Wouterswoude, reed richting Drogeham. De motorrijder reed met twee andere motorrijders naast elkaar. De bestuurder van de auto moest daardoor uitwijken, maar kon een aanrijding niet voorkomen. De motorrijder kwam ten val en is met armletsel overgebracht naar het ziekenhuis. De motor betrof een crossmotor, onverzekerd en zonder kenteken. De bestuurder van de motor had geen rijbewijs.

Leeuwarden: aanrijding met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een aanrijding tussen een personenauto en een politieauto op de kruising van de Drachtsterweg en de Himpenserdyk onderzocht. De politieauto was op weg naar een spoedmelding en reed met optische en geluidssignalen over de Himpenserdyk. Bij de kruising met de Drachtsterweg wilde de bestuurder, een 36-jarige man uit Leeuwarden, rechtdoor. Op dat moment naderde over de Drachtsterweg een personenauto, bestuurd door een 57-jarige man uit Gouda. Een aanrijding was het gevolg. De inzittenden van de personenauto - naast de bestuurder ook zijn echtgenote en drie kinderen van 13, 10 en 7 jaar - raakten licht gewond. Ze zijn voor onderzoek overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Door het Bureau Ongevallenanalyse wordt een onderzoek ingesteld naar de volledige toedracht.

Stiens: brand in loods
De politie heeft zaterdagmiddag geassisteerd bij een brand in een loods achter een woning aan de Uniawei. Door oververhitting van een verwarmingsketel ontstond brand in de ketelruimte. De bewoner, een 76-jarige man, begon het bluswerk. De brandweer maakte het af.

Dokkum: aanhouding na vernieling politieauto
De politie heeft vrijdagavond een 20-jarige man uit Leek aangehouden op verdenking van baldadigheid. Politieagenten, die hun voertuig op de Grote Breedestraat even verlaten hadden, zagen bij terugkeer dat de verdachte tegen de politieauto schopte. Ook bleek de kentekenplaat omgebogen te zijn. De verdachte werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal voor baldadigheid. Ook kreeg hij nog een bekeuring voor het drinken van alcohol, een blikje beerenburg-cola, op de openbare weg.

Berlikum: drie aanhoudingen na vernieling
De politie heeft vrijdagavond drie knapen uit Berlikum, 14, 14 en 15 jaar oud, aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Rond 21.00 uur werd met zwaar vuurwerk de brievenbus van een school aan de Ds. Van Eijck van Heslingastraat vernield. Op aanwijzing van getuigen konden de verdachten op de Kwekerijleane worden achterhaald. Ze zijn aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na verhoor en het in kennis stellen van de ouders zijn ze weer in vrijheid gesteld. Tegen de jongeren wordt proces-verbaal opgemaakt.

Nijehaske/ Aldtsjerk: rijbewijs kwijt na rijden onder invloed De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs van een 51-jarige vrouw uit Almere ingevorderd. De vrouw werd met haar auto gecontroleerd op de Rijksweg A7 ter hoogte van Nijehaske. Bij controle bleek ze onder invloed van alcohol. Aan het bureau blies ze 605 ug/l. Een 34-jarige man uit Aldtsjerk werd vrijdagnacht gecontroleerd op de Rhaladijk. Ook hij bestuurde een personenauto terwijl hij onder invloed verkeerde. Hij blies 595 ug/l. Naast de invorderingen van het rijbewijs, kregen ze een rijverbod en wordt er proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: mishandeling
De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling van een 17-jarige jongen uit Leeuwarden. Hij was vrijdagavond met enkele vrienden op stap in het centrum van Leeuwarden. In een horecabedrijf aan het Ruiterskwartier kregen enkele van zijn vrienden ruzie met enkele anderen. De aanleiding lag in de relationele sfeer. In verband met deze ruzie werden één of meerdere personen de zaak uitgezet. Toen 17-jarige en enkele van zijn maten bij hun fiets kwamen, kwam de andere groep volgens de aangever alsnog verhaal halen. Er ontstond opnieuw ruzie en de 17-jarige en zijn 15-jarige broer kregen een harde klap in het gezicht. De oudste broer liep daarbij letsel aan zijn gezicht op en deed aangifte. Hij moet zich onder behandeling stellen van een arts.

Sneek: aanrijding door bestuurder onder invloed
De politie heeft vrijdagnacht een aanrijding tussen twee personenautos onderzocht op de Prins Hendrikkade. Een 26-jarige vrouw uit Abbega reed over de Prins Hendrikkade en verleende geen voorrang aan een auto, bestuurd door een 27-jarige vrouw uit Sneek, die van rechts uit de Muntstraat kwam. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw uit Sneek liep mogelijk letsel aan haar heup op. Ze zou zich medisch laten onderzoeken. De andere bestuurster was met haar gezicht op het stuur geklapt en liep aangezichtletsel op. Ze is overgebracht naar het ziekenhuis in Sneek. Na behandeling is ze meegenomen naar het politiebureau. Daar blies ze 915 ug/l. Haar rijbewijs werd ingevorderd, ze kreeg een rijverbod en er wordt proces-verbaal opgemaakt. Beide voertuigen zijn weggesleept.

Drachten: getuigen gezocht van openlijke geweldpleging
De politie zoekt getuigen van de ergerlijke mishandeling en discriminatie van een 14-jarige jongen uit Drachten op donderdagavond omstreeks 21.30 uur op het Sander Israelplein. Zaterdagochtend deed hij op het bureau aangifte. Hij fietste donderdagavond op het plein een grote groep jongeren in de leeftijd van 16 á 17 jaar voorbij. Eén van hem beledigde hem grof en riep vervolgens: Zwarte, ga terug naar je eigen land. Vervolgens kwamen vijf á zes jongeren uit de groep op de aangever af en schopten hem met zijn fiets omver. Daarna werd hij geschopt en geslagen op zijn armen, benen en hoofd. Hij liep blauwe plekken en schaafwonden op. Het slachtoffer wist op de fiets weg te komen. Wel werd hij door een aantal van de groep nog achtervolgd op de bromfiets tot aan de Lawei.

Het slachtoffer kon van enkelen van de groep een signalement geven. Het betrof vermoedelijk hardcore fans, daar een aantal van de groep een zwart bomberjack met het opschrift MOH (Masters Of Hardcore) op de rugzijde droeg. Eén van hen was een jongen met een opvallende plek op de linkerkant van zijn gezicht en een opvallend kapsel. De ene zijde was opgeschoren en aan de andere kant was het blonde haar langer. Hij had oorringen in en droeg een zwart bomberjack. Een andere knaap was gekleed in een donkere joggingbroek en had blauwe ogen en donker haar. Een deel van de groep, mogelijk afkomstig uit Burgum, reed op zwarte brommers, geen scooters.

Iedereen die iets gezien of gehoord heeft of anderszins klaarheid kan brengen in deze zaak, kan zich melden bij de politie Fryslân op telefoonnummer 0900 8844. Informatie wordt uiteraard vertrouwelijk behandeld. Of geef uw informatie door aan Meld Misdaad Anoniem, telefoonnummer 0800 7000.