Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

19 december 2007. EMBARGO TOT 30 DECEMBER 12.00 UUR

Pijnlijk plat duiken is eitje, ijsjeshoofdpijn onverklaarbaar

Bijna negentig procent van de basisscholieren weet dat water heel moeilijk opzij gaat en dat het daarom pijn doet als je plat op je buik in het zwembad valt. Dat blijkt uit de inzendingen voor de Nationale Wetenschapsquiz Junior 2007. Waarom je hoofdpijn krijgt als je te snel een ijsje eet, was voor 89 procent van de inzenders echter een groot raadsel. De overgrote meerderheid dacht dat door de kou de bloedvaten in je hoofd verkrampen. Dat je hersenen dan juist te snel opwarmen, klonk slechts 11 procent van de inzenders logisch in de oren. NWO organiseert de quiz samen met VPRO.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2007 was minder makkelijk dan die van 2006. Er was niemand met nul fouten. De beste achttien inzenders hadden één vraag fout. Daar zaten acht scholen bij. Gemiddeld hadden de deelnemers vijf van de negen vragen goed. Meisjes bleken dit jaar duidelijk slimmer dan jongens. Zij scoorden op zeven van de negen vragen beter dan jongens. Alleen de manier waarop giraffen drinken en de beruchte ijsjesvraag bleken voor jongens minder geheimen te bevatten.

Hoe jonger de inzender, hoe beter hij of zij weet waarom een mengsel van blauwe en gele verf er groen uitziet. Meer dan de helft van de kinderen van acht jaar en jonger had deze vraag goed, terwijl slechts een derde van de 11 en 12 jarigen invulde dat je oog het verschil tussen blauw en geel niet meer kan zien zodra je de verf hebt gemengd.


*** Winnaars individueel ***
De televisie-uitzending is gewonnen door Marita Vaes (11 jaar) uit Tilburg. Winnaar van de kranteninzenders is Theo Nijssen uit Asenray geworden. Hij wint een reis met zijn gezin naar een Europese hoofdstad. De tweede prijs gaat naar Niels Roeland uit Zwartsluis. Hij mag met zijn gezin naar een hoofdstad in de Benelux. Harm van der Velde uit Bolsward wint de derde prijs, een reis naar een Nederlandse provinciehoofdstad.


*** Winnaar scholen ***
Uit de inzenders met een fout trok de notaris de klas van de negenjarige kaatser uit de familie Sijbesma van OBS de Romte uit Dronrijp. De leerlingen van deze klas gaan op schoolreisje naar een Nederlandse provinciehoofdstad.


---
Noot voor de pers,