Dexia Bank


De papieren Dexia-kasbon is weldra geschiedenis

30/12/2007

Met de publicatie van de wet van 14 december 2005 werd de geleidelijke afschaffing van papieren effecten een feit. De dematerialisering van effecten zal in de loop van de volgende jaren geconcretiseerd worden in verschillende fasen. De eerste stap in deze omschakeling gaat eerstdaags van start : vanaf 1 januari 2008 is het niet langer mogelijk om in België effecten fysiek te laten leveren. Vanaf deze datum mogen er dus in ons land geen papieren effecten meer worden uitgegeven.

Een van de effecten die het meest werd uitgegeven in papieren vorm, is de kasbon. Op 31 december 2007 wordt bij Dexia de laatste papieren kasbon afgeprint in een agentschap.

Context

Wettelijk kunnen nog welgeteld 4 dagen aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en kasbons op papier geleverd worden. In de praktijk zijn enkel kasbons op een dergelijk korte termijn nog leverbaar omdat ze in het agentschap zelf kunnen afgeprint worden.

Vanaf 1 januari 2008 is het niet langer mogelijk om effecten aan toonder uit te geven. Vanaf die datum zullen de papieren effecten stapsgewijs verdwijnen. Alle effecten aan toonder die op vervaldag komen vóór 1 januari 2014 moeten gedematerialiseerd worden tegen uiterlijk 31 december 2013. Papieren effecten die op 31 december 2013 nog niet zijn omgeruild, zullen van rechtswege worden omgezet in gedematerialiseerde effecten. Vanaf 1 januari 2015 worden alle effecten die niet op effectenrekening staan, van rechtswege verkocht. Wie na die datum toch nog fysieke effecten bezit kan daarmee terecht bij de Deposito- en Consignatiekas.

De koning van de papieren effecten was wellicht de kasbon. Deze is van bij zijn eerste uitgifte het paradepaardje geweest van Dexia - het toenmalige Gemeentekrediet.

Historiek

In 1913 gaf het Gemeentekrediet zijn eerste kasbon uit. Op die manier verschafte het zichzelf de nodige middelen om het hoofd te bieden aan de vloedgolf van aanvragen voor kortlopende leningen.

Van 1950 tot 1960 vulde het Gemeentekrediet zijn waaier aan kasbons op
1, 3 en 5 jaar aan met effecten op 2 en 10 jaar. De bank bracht voor haar 100-jarig bestaan een kapitalisatiebon van 14 jaar op de markt.

Intussen kreeg uiteraard ook de concurrentie belangstelling voor de kasbon : eerst de toenmalige OKI's, gevolgd door de spaarkassen en ten slotte de banken.

De invoering van de roerende voorheffing eind 1962 leek de blakende gezondheid van de kasbon te bedreigen. Hou zouden de spaarders reageren op de plotse inhouding van een deel van hun rente ? Een grootse informatiecampagne omtrent de betekenis en de gevolgen van de fiscale hervorming wierp zijn vruchten af : na enkele maanden bleek dat de cliënten opmerkelijk trouw bleven aan de kasbon.

In 1967 werd de kapitalisatiebon in een nieuw kleedje gestoken : een effect zonder coupons met de mogelijkheid voor de houder om het kapitaal en de gekapitaliseerde intresten na 4, 8 of 12 jaar te innen.

In 1973 kwam het Gemeentekrediet andermaal met een nieuwigheid op de markt, de "Formule Plus" : men kon de interest opvragen van coupons waarvan de inning naar een latere jaarlijkse vervaldag werd verschoven.

De informatorische kasbon werd gelanceerd in december 1985.

Vanaf 1986 steeg het via kasbons ingezamelde kapitaal veel trager door de concurrentie van nieuwe beleggingsvormen.

In 1990 kende de 80-jarige kasbon een fikse opflakkering dankzij een nieuwe fiscale maatregel: de roerende voorheffing op de kasbon werd verlaagd van 25 tot 10%.

In 1993 bereikte de kasbon bij het Gemeentekrediet zijn absolute hoogtepunt: met een marktaandeel van 30 % beheert de bank dat jaar meer dan 1 000 miljard BEF aan kasbons en levert daarmee 45% van zijn werkmiddelen. Dit astronomische getal werd gebruikt als invalshoek voor een grootse mediacampagne. Het beeld van de astronaut die in de ruimte de laatste kasbon op een stapel legt werd het symbool van deze memorabele campagne.

De kasbon vandaag

De kasbon is nog steeds een vaste waarde in het uitgebreide beleggingsgamma van Dexia.

Ongetwijfeld omwille van zijn imago van verouderd product, is men soms geneigd de voordelen van de kasbon uit het oog te verliezen. De kasbon is een schuldbewijs, waarbij men het bedrag, de looptijd en periodiciteit van de intrest zelf kan kiezen. Kapitaal en rente zijn gegarandeerd. De opbrengst hangt af van de looptijd en van het type kasbon. Om een kasbon aan te kopen of te verkopen zijn geen instapkosten noch uitstapkosten verschuldigd.

Door de lage instapdrempel (minimum 250 euro), de afwezigheid van kosten, de flexibiliteit en de zekerheid blijft de kasbon een veel gevraagde belegging.

Kasbons worden overwegend aangehouden door de defensieve belegger die een veilige belegging zoekt op middellange tot lange termijn en zowel zijn kapitaal als zijn rente wil vastleggen.

Vroeger zei men van een kasbonbelegger dan ook wel eens dat hij "belegde als een goede huisvader".

Vooral de papieren versie van de kasbon was heel populair. Het nadeel van deze papieren vorm was natuurlijk het risico op verlies. Daarenboven werden door nalatigheid intresten soms niet geïnd en daardoor mislopen.

Gloednieuw : de DexiaBon

Om de kasbon nog beter af te stemmen op de veranderende behoeften van de cliënt heeft Dexia de DexiaBon gelanceerd.

De DexiaBon is een schuldbewijs met een looptijd van 5 jaar.

Dit nieuwe product is beschikbaar in twee vormen: een met vaste jaarlijkse coupons en een met progressieve jaarlijkse coupons ("Step-Up").

Tegen de marktvoorwaarden die bij de lancering gelden (17/12/2007), biedt de DexiaBon met vaste jaarlijkse coupons een brutojaarrendement van 4,25 %.

Het brutojaarrendement van de DexiaBon Step-Up stijgt daarentegen ieder jaar met 5 basispunten van 4,20 % het eerste jaar tot 4,40 % het vijfde jaar.

Welke vorm ook gekozen wordt, de DexiaBon kan op initiatief van de emittent vervroegd worden terugbetaald vanaf de betaling van de tweede jaarlijkse coupon.

Tot nu toe is 50% van de papieren kasbon reeds gedematerialiseerd en opgenomen in een effectendossier. Voordelen van het effectendossier zijn dat het risico op verlies verdwijnt omdat er een automatische opvolging gebeurt van het effect.

De laatste jaren is de populariteit van de kasbon sterk afgenomen ten voordele van beleggingen die een betere diversificatie bieden en die risico en rendement beter op elkaar afstemmen. Beveks, obligaties en fondsen zijn de laatste jaren dan ook steeds belangrijker geworden in de portefeuille van de belegger. Toch mag men geen van deze voornoemde producten zien als een alternatief voor de kasbon. De kasbon zal zijn plaats blijven behouden in het gamma van producten. Het is juist door deze veelzijdigheid van producten aan de belegger aan te bieden dat hij is staat is een gediversifieerde portefeuille samen te stellen die volledig beantwoordt aan zijn riscicoprofiel en zijn behoeften.