Politie Friesland

Politieberichten van zondag 30 december

Fryslân, 30-12-2007 o Politieberichten van zaterdag 29 december 11.00 uur tot zondag 30 december 11.00 uur.

Akkrum: brandstichting in leegstaande woning
De politie heeft zaterdagochtend een onderzoek ingesteld naar een brand in een leegstaande woning aan De Túntsjes. Een buurtbewoner ontdekte de brand op de bovenste verdieping. De brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. Daarbij werd de voordeur geforceerd om binnen te komen. De achterzijde van het pand was opengebroken en binnen waren gaten in muren getrapt. Vermoedelijk is er jeugd binnen geweest. De oorzaak is waarschijnlijk vuurwerk.

Leeuwarden: mishandeling door boze automobilist
De politie heeft zaterdagmiddag een aangifte opgenomen van mishandeling van een 21-jarige vrouw uit Leeuwarden. De vrouw wilde met haar auto een parkeerterrein aan de Snekertrekweg oprijden. Een personenauto blokkeerde haar doorgang, waarop ze claxonneerde. De bestuurder van die auto reed daarop een stukje vooruit en trapte vervolgens op de rem, waarop de vrouw ook moest stoppen. Daarop stapte de bestuurder uit, trok het portier van de vrouw open en gaf haar een vuistslag in het gezicht. De naam van de bestuurder en het kenteken van de auto zijn bekend. Hij zal worden gehoord als verdachte van mishandeling.

Joure: inbreker op heterdaad gepakt
De politie heeft zaterdagmiddag op heterdaad een 27-jarige man uit Ouwster Nijega aangehouden op verdenking van een inbraak in een horecabedrijf aan de Groene Dijk. Omstreeks 14.15 uur hoorde een getuige gestommel aan de achterzijde van het bedrijf. Ook zag hij de verdachte met een rugzak weglopen. Het bleek dat aan de achterzijde van het pand en ruit was uitgenomen. De verdachte kon door de politie op de Midstraat achterhaald worden. Hij bleek enkele flessen wijn bij zich te hebben die uit de horecazaak waren gestolen. Hij is aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten. Een 61-jjarige man uit Joure deed aangifte.

Leeuwarden: drie minderjarige op strooptocht
De politie heeft zaterdagmiddag drie meisjes van 16, 15 en 14 jaar uit Leeuwarden aangehouden op verdenking van een aantal winkeldiefstallen. De dames werden door winkelmedewerkers op heterdaad betrapt bij een diefstal in een winkel aan De Centrale. Na onderzoek aan het bureau bleken ze ook in het bezit te zijn van gestolen lingerie uit een andere winkel aan De Centrale en uit een winkel aan de Nieuwestad. Na verhoor en het opmaken van een proces-verbaal zijn de verdachten in vrijheid gesteld en overgedragen aan de ouders.

Heerenveen: winkeldiefstal
De politie is op zoek naar de daders van een brutale diefstal in een winkel aan het Beurtschip. Zaterdagmiddag omstreeks 15.00 uur pakten een man en een vrouw ieder twee lederen keukenstoelen uit de winkel en renden hiermee naar buiten. Ze legden de stoelen in de kofferbak van een auto en reden met open kofferbak (kon uiteraard niet meer dicht) weg. De politie heeft een goed signalement van de daders en hun auto. Afgelopen maandag werden ook al zes stoelen gestolen. Daar waren geen getuigen van.

Drachtstercompagnie: eenzijdig ongeval met letsel
De politie heeft zaterdagmiddag een ongeval onderzocht op de Rijksweg A7. Een 43-jarige man uit Groningen kwam in een moment van onoplettendheid links naast de weg. Hij raakte de vangrail, corrigeerde en kwam ver volgens tot stilstand in de rechterberm tegen een hekwerk. In de auto zaten naast de bestuurder zijn vrouw en twee kinderen. De oudste, een 4-jarig jongetje, liep een hoofdwond op en is overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten.

Noordwolde: schoorsteenbrand in woning
De politie heeft zaterdagavond geassisteerd bij een brand in een woning aan de Nieuweweg. Bij thuiskomst staken de bewoners de open haar aan. Even later werd de pijp roodgloeiend. Daardoor raakte een grote houten balk in brand. De brandweer sloopte de schouw en bluste het vuur.

Drachten: aanhouding na vernieling
De politie heeft zaterdagavond een 15-jarige knaap uit Drachten aangehouden op verdenking van vernieling. Hij had met een nitraatbom een bebakeningbord opgeblazen. Een buurtbewoner zag het gebeuren en kon de knaap achterhalen. In zijn woning werden nog 37 stuks nitraat vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen.

Sint Annaparochie: man overleden bij val met fiets
De politie heeft zaterdagavond een ongeval onderzocht, waarbij een 43-jarige man uit Vrouwenparochie om het leven is gekomen. Omstreeks 22.00 uur ontdekte een voorbijganger het levenloze lichaam op het fietspad van de Middelweg-Oost. Omdat aanvankelijk niet duidelijk was, wat er was gebeurd, werd de weg afgesloten. Door het Bureau Ongevalsanalyse en de technische recherche werd een sporenonderzoek ingesteld. Vermoedelijk is het slachtoffer met de fiets over de kop is geslagen en heeft hij daarbij zondanig hoofdletsel opgelopen, dat hij is overleden.

Tzum: drie gewonden bij aanrijding
De politie heeft zaterdagnacht een aanrijding op de Wommelserweg onderzocht waarbij drie mannen gewond zijn geraakt. Een 20-jarige man uit Lytsewierrum reed met een scooter vanuit de richting Tzum in de richting Wommels. In een bocht kwam hij vermoedelijk op de verkeerde weghelft. Daar kwam juist op de fiets uit tegenovergestelde richting een 18-jarige man uit Tzum. Een frontale aanrijding was het gevolg. De scooterrijder en zijn passagier, een 19-jarige man uit Rien, raakten gewond en zijn met hoofd- en beenletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De fietser is met ernstig hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis in Groningen. Van beide bestuurders is een bloedproef afgenomen.

Leeuwarden: inbraak winkel
De politie stelt een onderzoek in naar een inbraak zaterdagavond in een winkel aan de Tuinen. Om binnen te komen had men een ruit van de toegangsdeur vernield. Er is vermoedelijk een grote hoeveelheid satellietapparatuur verdwenen. De juiste omvang moet nog
geïnventariseerd worden. Een 40-jarige man uit Leeuwarden deed aangifte.

Fryslân: alcohol in het verkeer
De politie heeft zaterdagavond en -nacht elf bestuurders betrapt op het rijden onder invloed van alcohol. Zij kregen een rijverbod en er wordt proces-verbaal tegen hen opgemaakt. In drie gevallen werd ook het rijbewijs ingevorderd. Dat betroffen de volgende gevallen. In Harlingen werd omstreeks 91.30 uur een 20-jarige bestuurder van een personenauto uit Harlingen gecontroleerd op de Voorstraat. Hij viel op omdat hij met een hoog toerental over deze uitgaansstraat reed. Deze beginnend bestuurder blies 455 ug/l.
Een 42-jarige bestuurder van een personenauto uit Colmschate werd betrapt op de Weaze in Leeuwarden. Hij blies 800 ug/l.
In Siegerswoude reed een 36-jarige man uit Ureterp met zijn auto tegen een reflectorpaaltje en een boom en belandde vervolgens in de sloot naast de Binnenwei. Volgens zijn verklaring moest hij uitwijken voor een tegenligger die hem afsneed. Aan het bureau blies hij 970 ug/l.