Politie Groningen

Zondag 30 december 2007

Provincie Groningen, 30-12-2007

Groningen: politie verdenkt Stadjer van tien straatroven

De politie heeft zaterdagmiddag op een verblijfadres in Groningen een 26-jarige man aangehouden voor diefstal met geweld en afpersing. De politie verdenkt hem van het plegen van in ieder geval tien straatroven. De betreffende berovingen werden de afgelopen weken vooral in de omgeving van de Verlengde Hereweg gepleegd. Alle berovingen werden gepleegd door een gemaskerde man, die zijn slachtoffers, jonge vrouwen, op hun fiets klem reed. De vrouwen werden vervolgens met een mes bedreigd, waarna zij hun tas of mobiele telefoon moesten afgeven. In de woning van de verdachte heeft de politie diverse goederen aangetroffen, die toebehoren aan de slachtoffers van de straatroven. Ten slotte verdenkt de politie de Stadjer ook van betrokkenheid bij straatroven in de Nieuwe Kijk In t Jatstraat en op de Zonnelaan, die afgelopen woensdag en zaterdag waren gepleegd. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten. Hij zal vandaag worden gehoord. De man zal maandag worden geleid voor de rechter-commissaris.

Groningen: negen jongeren verantwoordelijk voor vernieling schutting

Met het horen van nog eens vier jongeren heeft de politie de vernieling van een schutting aan de Acacialaan in Groningen afgerond. De vier jongeren kwamen na een uitnodiging van de politie met hun ouders op het politiebureau. De politie had afgelopen donderdagavond al vijf jongeren aangehouden voor de vernieling. De weggenomen schuttingplanken werden met een winkelwagentje vervoerd. Uit de verhoren van de jongeren is vast komen te staan dat zij het hout hadden gestolen voor een vreugdevuur. Bij een woning van één van de verdachten werd een houtstapel aangetroffen. Alle verdachten, variërend in de leeftijd van 12 tot 18 jaar, hebben allen een aandeel gehad in de vernieling. De politie heeft alle jongeren gewezen op hun eigen verantwoordelijkheid, ook tijdens de jaarwisseling. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: tegendraadse Engelberter aangehouden

De politie heeft zaterdagnacht in de Oosterstraat een 19-jarige man uit Engelbert aangehouden voor belediging en ambtsbelemmering. Politieagenten waren bezig met het aanhouden van een andere verdachte toen hij en tien andere jongeren zich wilden bemoeien met de aanhouding. De Engelberter wilde niet luisteren naar het bevel van de agenten om weg te gaan. In plaats daarvan begon hij aan de agenten te trekken om de aanhouding van de andere man te belemmeren. Daarnaast beledigde de dwarse knaap de agenten met scheldwoorden. De verdachte werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: geparkeerde auto op erf aangereden

Een 72-jarige vrouw uit Groningen is zaterdagochtend met haar auto tegen een geparkeerde auto op het erf bij een woning op de Edelsteenlaan gebotst. De vrouw reed door onbekende reden rechtdoor op de kruising van de Diamantlaan met de Edelsteenlaan. Zij reed vervolgens een tuinhekje plat en botste tegen de geparkeerde auto op erf. Door de klap botste deze auto tegen een tweede geparkeerde auto op hetzelfde erf. De vrouw werd op de plek van de aanrijding door ambulancepersoneel onderzocht. Zij kon na de behandeling haar weg vervolgen. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: politie treft een kilo harddrugs aan in woning

De politie heeft zaterdagmiddag in een woning aan de Adriaan van Ostadestraat een forse hoeveelheid harddrugs en een groot geldbedrag aangetroffen. Politieagenten waren bezig met het laten wegslepen van een personenauto. De agenten werden door omwonenden gewezen op een man en vrouw, die zich verdacht gedroegen. De dienders zagen dat de man en vrouw op dat moment iets aan elkaar gaven. Een 29-jarige man werd bij zijn woning gecontroleerd. Hij gaf aan dat hij liever niet op straat, maar wel in zijn woning zou worden gefouilleerd. In de woning trof de politie een tweede man, een 25-jarige Stadjer, aan. Beide mannen gedroegen zich nerveus, waarna de bewoner iets in de keuken weggooide. De agenten troffen hierop 5 bolletjes met harddrugs aan. De andere man wilde de woning verlaten, maar werd bij deze man een geldbedrag van bijna 7000 euro aangetroffen. Beide verdachten werden op grond van de Opiumwet aangehouden en ingesloten. Bij nader onderzoek in de woning trof de politie in een tas ongeveer een kilo harddrugs aan. Verder werd nog een geldbedrag van 1500 euro, meerdere grammenwegers en mobiele telefoons aangetroffen en in beslag genomen. De politie stelt een nader onderzoek in.

Groningen: Stadjer met harddrugs aangehouden

De politie heeft zaterdagnacht in de Hoekstraat een 26-jarige man uit Groningen aangehouden voor de Opiumwet. Bij een controle liep de verdachte van de politieagenten vandaan. Bij de man werd een bol met daarin 26 bolletjes met harddrugs, vermoedelijk cocaïne, aangetroffen. De Stadjer werd aangehouden en ingesloten. De harddrugs werden in beslag genomen. Tijdens de controle werden meerdere personen gecontroleerd op het bezit van verdovende middelen. Tussen deze verdachte personen trof de politie nog eens vijftien bolletjes cocaïne aan. Deze harddrugs kon de politie niet linken aan één van de gecontroleerde personen. De drugs werden in beslag genomen. De Stadjer zal vandaag worden gehoord.

Groningen: vernielzuchtige knapen aangehouden

De politie heeft zaterdagnacht in de Alexanderstraat twee jongens van 14 en 15 jaar, beiden uit Groningen, aangehouden voor vernieling. Een getuige gaf het signalement van de knapen aan de politie door, nadat zij een abri op de helperzoom hadden vernield. Het duo werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Daar bekenden zij de abri te hebben vernield. Beiden werden na verhoor overgedragen aan hun ouders. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vuurwerk kwijt na afsteken

De politie heeft zaterdagavond in de Slachthuisstraat het vuurwerk van twee jongens van 11 en 12 jaar, beiden uit Groningen, in beslag genomen. Agenten hoorden tijdens hun surveillance vuurwerkgeknal. Toen zij polshoogte gingen nemen, troffen zij de 11-jarige jongen aan. De knaap had in een tas diverse stukken vuurwerk bij zich. Zijn één jaar oudere vriendje leverde vervolgens zijn vuurwerk ook in. De jongens konden de drang om het af te steken niet weerstaan.

Groningen/Leek/Delfzijl: rijden onder invloed

De politie heeft zaterdagnacht op meerdere plekken automobilisten betrapt op rijden onder invloed. Een 27-jarige man uit Groningen werd in de Steentilstraat gecontroleerd, omdat hij in verboden richting reed. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd vastgesteld dat de verdachte 1 promille alcohol in zijn bloed had. Het betrof al de derde keer dat de man voor rijden onder invloed was gepakt. Hierop werd zijn rijbewijs ingevorderd. Hij kon het rijbewijs niet overleggen. De politie nam daarom zijn auto als onderpand in beslag. Uit het politiesysteem bleek ook dat de verdachte nog een boete van 500 euro had openstaan. De boete werd uiteindelijk betaald. Een 41-jarige man uit Nieuw Roden liep op het Oostindië in leek tegen de lamp. Bij het zien van een politieauto draaide hij plotseling zijn auto. De Drent bleek alcohol te hebben gedronken. Na de ademanalysetest op het politiebureau werd geconstateerd dat hij 1 promille alcohol in zijn bloed had. Ten slotte werd een 21-jarige man uit Zeerijp op het Zwet in Delfzijl aangehouden. Hij bleek uiteindelijk 1,2 promille alcohol in zijn bloed te hebben. De 21-jarige bleek een beginnende bestuurder te zijn. Hij moest direct zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op tegen de drie verdachten. Allen mochten na verhoor het politiebureau verlaten.

Harkstede: man steelt avondopbrengst jeugdsoos

De politie geeft vrijdagnacht een 19-jarige man uit Harkstede aangehouden voor diefstal. De politie werd gewaarschuwd dat de verdachte de avondopbrengst van een jeugdsoos aan de Hamweg had weggenomen. Na het tellen van het geld had de knaap het geld vanachter de bar weggenomen. Hij had vervolgens het geld in zijn auto gelegd. De verdachte werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Hij bekende de diefstal te hebben gepleegd, omdat hij al teveel geld had uitgegeven. De Harksteder mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie maakt tegen hem proces-verbaal op. Het geld is teruggeven aan de verantwoordelijken van de soos.

Bedum: auto in sloot

Een 67-jarige vrouw uit ten Boer is zaterdagavond op de Sint Annerweg met haar auto te water geraakt. De vrouw is met haar vermoedelijk in de rechterberm geraakt. Na een stuurcorrectie is de vrouw de controle kwijt geraakt over het stuur, waarna zij via een fietspad over een boom reed. De auto belandde uiteindelijk op de kop in de sloot. De vrouw wist zelf ongedeerd uit haar auto te komen. Zij werd door omwonenden opgevangen. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Jonkersvaart: vuurwerk vanaf de trekker

De politie heeft zaterdagnacht twee jongens van 16 jaar uit Zevenhuizen en Haule bekeurd voor het afsteken van illegaal vuurwerk. De politie reed achter het duo, die op een tractor reden. Op dat moment zagen de dienders dat vanuit de tractor vuurwerk werd gegooid. Het duo werd gecontroleerd. Beiden gaven aan met vuurwerk te hebben gegooid. Van de knapen werd een dood met zeven stuks illegaal vuurwerk in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op.

Winschoten: politie voorkomt vreugdevuur

De politie heeft zaterdagmiddag een vreugdevuur op de Otterlaan voorkomen. De politie reageerde op een melding dat een groep jeugd van ongeveer twintig personen bezig was met de voorbereidingen voor een vreugdevuur. Op een braakliggend veldje lag een enorme bult (Ongeveer 20 m3) kerstbomen, bankstellen, stoelen, vloerbedekking, kussens, plastic en ander afval. De politie waarschuwde de milieudienst, die de stapel afval heeft opgeruimd. De politie heeft de jongeren duidelijk gemaakt dat dergelijke vreugdevuren niet worden toegestaan.

Wildervank: snelheidscontrole

De politie heeft op de Rijksweg bij Wildervank een snelheidscontrole gehouden.

Aantal geregistreerde voertuigen: 1260, aantal overtredingen: 8, hoogst gemeten snelheid: 122 km/uur, snelheidslimiet: 100 km/uur.