KNHS

terug

Harry Smolders vijfde in WB Mechelen
30 december 2007
kjm-071230-smolders.jpg

Teenager William Whitaker wint WB in Mechelen

MECHELEN (KNHS) - Slechts vijf combinaties wisten door te dringen tot de barrage van de zevende wereldbeker kwalificatie van het seizoen 2007/2008, die in de Mechelense Nekkerhal werd verreden. Onder dit vijftal ook Harry Smolders (Lage Mierde) met Exquis Oliver Q, die vijfde werd. De zege ging naar de pas achttienjarige Brit William Whitaker met de schimmelmerrie Arielle, die de geroutineerde Duitser Alois Pollmann-Schweckhorst, deze keer gezeten op Lord Luis, naar de tweede plaats verwees. Op de derde plek eindigde de pur sang amateur Max Kühner uit München met Acantus GK. Voor de 34-jarige ondernemer was het in Mechelen de eerste maal dat hij in een wereldbeker kwalificatie van start ging. Op de vierde plek eindigde de Duitse ruiter Franz-Jozef Dahlmann met Piquer Calanda.

Parcourbouwer Lucien Somers had een uiterst delicaat parcours gebouwd, dat niet alleen hoog en breed was en daardoor zwaar, maar ook nog eens technisch erg lastig. Mede daardoor werden op bijna alle 13 hindernissen met zestien sprongen fouten gemaakt. Toch was het niet bovenmatig zwaar, want van de veertig starters kwamen er maar liefst twintig aan de eindstreep met één enkele springfout. Daaronder ook Gerco Schröder (Tubbergen) met Eurocommerce Monaco. Zijn fout werd gemaakt op een steilsprong van planken met een hoogte van 1.60 m. "Ik weet niet waarom we deze fout hebben gemaakt", vertelde Schröder na afloop. "Wel is het zo dat Eurocommerce Monaco, Eurocommerce Lanapoule en Eurocommerce Milano last hebben gehad van een virusinfectie. De paarden hadden geen blessure, maar doordat de benen iets waren opgelopen als gevolg van die infectie kon ik ze ook niet trainen. Nu zijn ze weer fit en voor Monaco was dit weer zijn eerste wedstrijd op dit niveau en ik ben daar best tevreden mee. Ik hoop de twee andere paarden weer mee te nemen naar Leipzig en Jumping Amsterdam", aldus Gerco.
Albert Zoer (Echten), die voor deze wedstrijd zijn geld had gezet op Sam, kwam met drie springfouten aan de eindstreep, terwijl Piet Raijmakers (Asten) met Van Schijndel's Curtis tegen twee springfouten aanliep.

In de barrage diende Harry Smolders het spits af te bijten en het leek even fout te gaan in de wending naar de tweede hinderis, een enorme triple-bar. "Misschien dat ik een fractie te dicht aan de voet van de hindernis kwam, maar dat was dan ook het enige. Ik denk dat we een beetje slachtoffer geworden zijn van de door mij gekozen strategie. We hebben in de drie wedstrijden waarin ik Exquis Oliver Q aan de start bracht drie keer er voor gereden om te winnen. Dat is alle drie keer niet gelukt, maar in de eerste wedstrijd werden we tiende, in de Grote Prijs op zaterdag werden we achtste en nu in de wereldbeker wedstrijd vijfde. Daar kan ik best tevreden mee zijn. Misschien is het wel zo dat mijn paard net iets last begon te krijgen van vermoeidheid en dat daar eerder de oorzaak van de fout op de triple dient te worden gezocht dan in het net iets te dicht onder de hindernis te rijden", aldus Smolders. Voor de ruiter was het in het basisparcours even spannend. Op de triple-bar schoot zijn voet uit de stijgbeugel en toen moest hij de uiterst lastige afstand naar de driespong overbruggen. Dat gelukte Smolders wonderwel goed. Door al deze goede prestaties werd Smolders uitgeroepen tot de meest regelmatige ruiter van het concours en won daarvoor een paardentrailer.

In de barrage ging de winst naar de 18-jarige William Whitaker, die verbonden is aan de stal van zijn oom Michael. Even de feiten op een rij. De ouders van John en Michael Whitaker hebben nog twee zoons. John is de oudste, dan komt Steven, dan Michael en dan Ian. John is de vader van springruiter Robert en Stephen is de vader van amazone Ellen. De vader van deze William is de zoon van de jongste van de broers, Ian. In totaal hebben de ouders van John, Stephen, Michael en Ian 13 kleinkinderen, die allemaal paardrijden. De jongste is pas zes en rijdt pony. Ook Stepen en Ian rijden paard, maar hoofdzakelijk thuis. Op de vraag hoe lang het duurt voor er een compleet uit Whitakers bestaand Engels team aan de start van een Samsung Super League wedstrijd komt antwoordde William, na afloop op de persconferenie: "Hopelijk niet lang. Dat hoeft ook niet, want zowel mijn beide ooms als mijn neef en nicht hebben de beschikking over heel goede paarden. Het zou wel mooi zijn als dan ook de chef d'equipe de naam Whitaker zou dragen!
Ik heb het heel erg naar mijn zin bij Michael en peins er nog niet over om voor mijzelf te beginnen. Ik kan bij mijn oom nog heel veel leren", aldus William, die wel wist dat de eigenaar van zijn paard Arielle een verrekte aardige Belg is, maar of die nu Fabian heet of Fabrice dat wist de jonge ruiter niet. William heeft op zijn 16de de school verlaten, heeft drie maanden in de USA rondgekeken en besloot toen maar om op het bedrijf van oom Michael zich verder te bekwamen in het vak van springruiter.

Heel anders is het verhaal van de als derde eindigende Max Kühner uit München. De zakenman, die een leasebedrijf bezit voor auto's en machines, rijdt zijn paarden of 's ochtends heel vroeg of 's avonds heel laat. "Ik heb mijn paarden altijd jong gekocht om op te leiden en dan weer te verkopen. Dit paard, dat ik pas na heel lang onderhandelen van de fokker heb kunnen kopen, blijf ik houden. De vader is de hengst Acorado uit een merrie van Cantus. Die merrie luistert naar de naam Wadrose en heeft ook internationaal gesprongen. De reden dat ik dit paard behoud komt voort uit het feit dat ik het me nu kan permitteren nee te zeggen tegen zeer goede bedragen die geboden worden".

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslag Wereldbeker springen Mechelen:


1) William Whitaker (Eng) - Arielle - 0 / 0 - 41.28
2) Alois Pollmann-Schweckhorst (Dui) - Lord Luis - 0 / 0 - 41.74
3) Max Kühner (Dui) - Acantus GK - 0 / 0 - 45.27 5) Harry Smolders (Lage Mierde) - Exquis Oliver Q - 0 / 8 - 42.97 16) Gerco Schröder (Tubbergen) - Eurocommerce Monaco - 4 24) Piet Raijmakers sr. (Asten) - Van Schijndel's Curtis - 8 31) Albert Zoer (Echten) - Sam - 12

Tussenstand World Cup springen na 7 wedstrijden:


1) Jessica Kürten (Ier) - 59

2) Rutherford Latham (Spa) - 48

3) Helena Lundbäck (Zwe) - 41
5) Albert Zoer (Echten) - 36
15) Harry Smolders (Lage Mierde) - 22
18) Piet Raijmakers sr. (Asten) - 21
29) Piet Raijmakers jr. (Asten) - 15

Meer informatie zie: www.jumping-mechelen.com

Foto Harry Smolders met Exquis Oliver Q door: Remco Veurink, www.melissen.net