SP tegen berufsverbot Iraniërs aan Technische Universiteiten

30/12/2007 12:03


SP

SP-Kamerleden Harry van Bommel en Renske Leijten hebben vandaag bezwaar aangetekend bij de ministers van Buitenlandse Zaken en Onderwijs tegen de weigering van Nederlandse Technische Universiteiten om nog studenten en personeel uit Iran aan te nemen. De maatregel van de TU's volgt op een door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gevraagde garantie dat Iraniërs op de universiteiten niet in aanraking komen met nucleaire technologische kennis.

De SP is van mening dat de genomen maatregel geen effectief instrument is in de strijd tegen de verspreiding van kennis over de productie van atoomwapens. "De elementaire kennis van nucleaire technologie die op de Technische Universiteiten aanwezig is, kan ook gemakkelijk elders worden gevonden. Onze TU's verzorgen geen practica 'Hoe maak ik een kernbom?'", aldus Van Bommel. De maatregel is volgens de SP bovendien discriminerend omdat andere studenten uit het Midden-Oosten wel gewoon aan de TU's kunnen studeren. De Universiteit Twente heeft studenten uit Iran, van wie enkelen zelfs al een beurs was toegekend, alsnog geweigerd. Het College van Bestuur van de TU in Twente heeft besloten voorlopig ook geen Iraniërs meer als medewerker aan te nemen.

Van Bommel en Leijten willen van de ministers weten welke juridische basis ten grondslag ligt aan de eis van de IND en hoe andere EU-landen met de kwestie omgaan. Ook vragen de Kamerleden zich af of het redelijk is dat studenten uit Iran in de praktijk nu zijn uitgesloten van elke studie aan de Nederlandse TU's. Leijten: "Er wordt met een kanon op een mug geschoten. Je kunt studenten toch niet verbieden bouwkunde te studeren omdat er aan dezelfde universiteit met nucleaire kennis wordt gewerkt?" De Kamerleden menen dat de maatregelen voor studenten en wetenschappelijk medewerkers uit Iran neerkomen op een berufsverbot. Daarnaast vinden zij het zeer stigmatiserend voor Iraniërs die nu in Nederland studeren.





http://www.sp.nl