Nederlandse Politiebond


Rechter verbiedt IJsselland sollicitanten op voorhand van deelname aan sollicitatieprocedure uit te sluiten!

Naar aanleiding van een door de NPB aangespannen kort geding heeft de rechtbank in Amsterdam op vrijdag 28 december 2007 bepaald dat de politieregio IJsselland politieambtenaren niet op voorhand de mogelijkheid om aan een sollicitatieprocedure mee te doen mag onthouden.

De rechtbank doelt hiermee op de afspraken die zijn gemaakt in het kader van het zogenaamde ¨herenakkoord¨, waarin de korpsbeheerders onderling hebben afgesproken dat zij geen executieve collega´s van een ander korps aannemen zolang deze korter dan drie jaar geleden de initiële opleiding hebben afgerond. Voor zover er toch collega´s naar een ander korps overstappen volgt uit het herenakkoord dat het korps waar de collega vandaan komt van het korps waar de collega naar toe gaat financiële compensatie mag verlangen.

Op verzoek van de NPB heeft de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties al in september aan de korpsen laten weten dat de afspraak om geen collega´s van elkaar over te nemen botst met het recht op vrije arbeidskeuze van de individuele politieman of -vrouw. Hiermee waren de problemen echter nog niet van de baan. De NPB heeft de afgelopen maanden talloze berichten van collega´s binnen gekregen die bij een sollicitatie te horen kregen dat ze alleen konden komen als het eigen korps toestemming zou geven en/of als er door het eigen korps geen financiële vergoeding werd gevraagd.

Gelukkig heeft de rechter nu duidelijkheid geschapen, door aan te geven dat hij het ontoelaatbaar vindt dat politieambtenaren vanwege het herenakkoord niet aan een sollicitatieprocedure mogen meedoen of vanwege de verlangde financiële compensatie worden afgewezen. De rechter heeft overigens niet alle vorderingen van de NPB toegewezen. De NPB had de rechter ook gevraagd de politieregio Amsterdam-Amstelland te verbieden om bij vacatures de tekst ¨Amsterdam-Amstelland respecteert het herenakkoord¨ op te nemen. De rechtbank is van mening dat het Amsterdam-Amstelland vrij staat de tekst op de website te plaatsen omdat het ¨herenakkoord¨ meerdere betekenissen heeft. Voor alle duidelijkheid heeft de rechter hier echter aan toegevoegd dat de tekst op de website niet tot gevolg mag hebben dat sollicitaties niet in behandeling worden genomen. Sollicitanten bij Amsterdam-Amstelland moeten zich dus vooral niet door de tekst op de website laten weerhouden.

De NPB is blij met het bereikte resultaat, dat voor alle leden van de NPB die bij IJsselland willen solliciteren geldt. Het vonnis van de rechtbank is niet op de andere korpsen van toepassing. Zo nodig zal de NPB echter ook in andere regio´s procedures aanhangig maken. Stuit je bij een sollicitatie dus op barrières schroom dan niet contact met ons op te nemen via ibb@politiebond.nl.

Gepubliceerd op 31 december 2007 door J F W (Hans) van Duijn.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2007.